Инфо

16. новембар 2023.16. нов 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

СВЕТИ КОЗМА И ДАМЈАН

Еснафска слава лекара

Свети Козма и Дамјан, у народу познати као Свети Врачи еснафска су слава лекара. Славa је у присуству свештенства и запослених обележена и у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић“.

Фото: "Глас Подриња"


Ломљењу славског колача претходила је литургија у болничкој капели која носи име двојице светаца заштитника лекара.

Домаћин славе и ове године је Подружница Српског лекарског друштва Шабац и њихова председница прим. др Љиљана Станимировић.

Фото: "Глас Подриња"


-Србија мора да буде привржена својој традицији и да се она кроз векове наставља, као што смо ми, следбеници ранијих генерацијa то задржали и негујемо и даље. Данас је слава лекара целокупног српског здравства, оних који славе у Србији, али и у дијаспори. Свети Козма и Дамjан су били једни од 12 следбеника Исуса Христа, који су добили од њега једну врсту обавезе, или награде, да ходајући међу људима лече болесне, скидају њихове терете и душевне болеснике подижу из невоља. Са поносом можемо рећи да и у овим тешким временима остајемо при нашој традицији. Свете Козму и Дамњана и данас славимо због тога што су бесплатно добили, а онда и делили оно што им је Исус Христос подарио, а то је да буду исцелитељи свих врста болести, рекла је прим. др Љиљана Станимировић.

Фото: "Глас Подриња"


Славу лекарима, својим колегама, честитао је и директор шабачке болнице др Слободан Поповић. Пожелео им је срећу, здравље и професионалне успехе.

-Комплетан здравствени систем у претходном периоду изнео је велики терет. Поред жртви које су подносили током најтежег периода за нас у претходним деценијам, лекари се свакодневно боре са различитим изазовима. Због свега тога сам им веома захвалан, рекао је др Поповић.

Фото: "Глас Подриња"


Централна слава је обележена у Крагујевцу, за целу Србију.
М.М.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa