28. decembar 2023.28. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

RAJKO ŠUŠIĆ, DIREKTOR JKP „TOPLANA ŠABAC“

Osavremenjavanja i automatizacija podstanica

-Kao i u prethodnim godina i u ovoj smo radili na osavremenjavanju toplotnih podstanica u okviru sistema daljinskog grejanja. Radili smo na njihovoj automatizaciji što bi nam omogućilo da u narednom periodu vršimo automatsko očitavanje isporučene i utrošene toplotne energije, što će smanjiti mogućnost greške u obračunima, a i nama u mnogome olakšati izradu računa. Nastavili smo sa rekonstrukcijom i proširenjem mreže sistema daljinskog grejanja, zbog čega smo ove grejne sezone priključili pet objekata na sistem daljinskog grejanja. To će nam omogućiti i da sledeće godine priključimo još četiri nova objekta. Pre 15ak dana smo u toplanama na Trkalištu i u Benskoj Bari izvršili merenje emisije gasova. Na osnovu izveštaja koje smo dobili od nostrifikovane kuće, po svim zadatim parametrima smo ispod graničnih vrednosti.

Nama je gas primarni, a mazut sekundarni energent. Što se tiče mazuta kao alternative, imamo obaveznu rezervu, što omogućava grejanje grada 25 – 20 dana ukoliko dođe do nekog problema u snabdevanju gasom. To ne bi trebalo da se desi, jer u skladištima ima sasvim dovoljno za ovu grejnu sezonu. Mi pred isporuke toplotne energije vršimo i javno snabdevanje gasom domaćinstava i privrede i ove godine smo nastavili sa praksom da dajemo akcijske popuste od 30 odsto na cenu gasnog priključka za domaćinstva, a ostatak iznosa da se plati na 24, 36 ili 48 mesečnih rata. Imali smo akciju od 15. septembra do 15. oktobra kada smo prikljičili na sistem gasne distributivne mreže ljude koji nemaju legalizovane objekte i stiglo nam je oko 90 zahteva. Izvršili smo priključenje na gasnu distributivnu mrežu nekoliko velikih potrošača u Industrijskoj zoni.

Morali smo da povećamo cenu grejanja od 1. avgusta zbog toga što nam je gas u prethodnom periodu poskupeo četiri puta po 10 odsto, struja 50 odsto, a novom cenom nismo obuhvatili poskupljenje gasa od 1. novembra za još 10 odsto i električne energije za 8 odsto.

Ukoliko nam finansije omoguće u narednom periodu ćemo pokušati da nabavimo novi gasni kotao snage 20 megavata za kotlanu na Trkalištu. Očekujem da ćemo i sledeće godine nastaviti sa praskom popusta od 30 odsto na nove gasne priključke, što zavisi od Agencije za energetiku.

Hvala sugrađanima što redovno izmiruju svoje obaveze, što je nama jedini izvor prihoda i jako nam je značajno za normalno poslovanje.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa