28. decembar 2023.28. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Prošlost u objektivu

Udruženje građana ,,Holokaust centar“ iz Šapca, polako ulazi u završnu fazu realizacije projekta ,,Prošlost u objektivu“ podržanog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije. Projekat se realizuje na teritoriji tri lokalne samouprave: gradova Šapca i Sremske Mitrovice i opštine Ruma. Partneri na projektu su osnovne škole Laza K. Lazarević i Vuk Karadžić iz Šapca, osnovna škola 23. oktobar iz Klenka i osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj iz Sremske Mitrovice, izdvojeno odeljenje u Jarku.

Projekat je odobren na Konkursu za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva u Republici Srbiji u 2023. godini u oblasti kulturnih delatnosti dece i za decu i mlade. Projekat je zamišljen kao osvrt na stradanje Šapca tokom 1941. godine kroz obrađivanje najznačajnijih tema koje svedoče o tim dešavanjima: ustanak u Šapcu i stradanje stanovništva, Krvavi marš, zločin u Šicari, šabački logor. Svaku od tema, obrađivala je jedna od škola koja se nalazi u neposrednoj blizini lokacija gde su se odigravali ovi događaji. Stručni tim Holokaust centra pripremio je za svaku od škola priručni materijal za upoznavanje sa temom, na osnovu kojeg su učenici i profesori kreirali mini scenario za film, koji treba da bude završni proizvod ovog projekta. Film će se sastojati od četiri priče – teme, uklopljene u jedinstvenu priču učenika o stradanju Šapca u Drugom svetskom ratu.


Cilj projekta je da radi na razvoju kulture sećanja kod mladih, koji protokom vremena i sami postaju čuvari sećanja. Pored osnovnog cilja, akcenat je bio i na ulozi mladih kao budućih vršnjačkih edukatora, ostavljanje traga u vremenu u vidu filma o izučavanju teme iz lokalne istorije koja se ne uči u okviru redovnog školskog programa, omogućavanje mladima da postanu deo filma i time poboljšaju neke od svojih veština, poput javnog nastupa, ali i promocija filma kao nastavnog materijala koji je blizak mladima.

Ovakve teme se ne obrađuju u redovnim školskim programima u nastavi istorije, a deo su kolektivnog sećanja lokalnih sredina koje treba sačuvati od zaborava i znanje o njima preneti mlađim generacijama. Promocija filma ,,Prošlost u objektivu“ održaće se u Šapcu krajem januara meseca 2024. godine. Stručni tim projekta činili su Stevan Marinković, Sara Jevtić i Dejan Živanović, uz podršku snimatelja Svetislava Predića.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa