28. decembar 2023.28. dec 2023.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Šapčanin Milutnin Pilipović među 112 najboljih u Srbiji

Vera u sebe daje rezultate

Mladi Milutnin je među 112 najboljih u Srbiji koji su svojim zalaganjem i znanjem zavredili nagrade. Nauka ljubav i budući životni poziv. Vera u sebe, podrška najbližih najvažnija
Milutnin Pilipović, učenik Šabačke gimnazije i nekadašnji đak Osnovne škole „Janko Veselelinović“ nedavno je dobio priznanje za izvanredne rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima za osnovne škole. Milutnin je među 112 najboljih u Srbiji koji su svojim zalaganjem i znanjem zavredili nagrade koje su im dodelili ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

-Ostvario sam rezultate na republičkim takmičenjima iz fizike i matematike, a učestvovao sam i na Srpskoj fizičkoj olimpijadi. To su bila takmičenja u osmom razredu i veoma sam ponosan na postignuća kao i na dobijeno priznanje u Palati „Srbija“. Znači kada neko prepozna tvoj uspeh i vrednuje – ističe mladi Šapčanin i dodaje su takmičenja bila prilika da proveri svoje znanje, a da su nagrade pristigle kao posledica uloženog truda.

Foto: Privatna arhiva


-Posebna priprema za takmičenje ne postoji. Ne osećam to kao obavezu, ili teret, nekako mi je prirodno. Naravno da zahteva vreme, trud. Pred samo takimčenje osećam blagu tremu, ali po završetku osećam ponos. Porodica mi je velika podrška. Mislim da je to veoma važno, ali još važnija je vera u sebe. Ideja da možeš nešto, da to želiš i radiš na tome.

Nastavnici mentori i uzori
Smatra da je za svakog učenika važno da ima podršku nastavnika, profesora u školi, jer oni motivišu, usmeravaju, pružaju znanja i veštine budućim akademskim građanima.

-Moram da kažem da mi je vetar u leđa uvek bila moja razredna Veroslava Vujanović. Imala je razumevanja za moja takmičenja i sve ono što ide uz pripremu. Mislim da bi u nekim segmentima školski časovi mogli da budu drugačiji. Mlade zanima nauka, ali ako je predstavljena i objašnjena na interesantan način. Ako to nije, onda ne stiču, ili gube interesovanje. Mislim da praktične nastave može da bude više kako bi se više učenika uključilo. Nedostaje lepota istraživanja. Osećaj kada sam dođeš do nekog rešenja, otkriješ nešto.

Foto: Privatna arhiva


Podrška porodice
Ljubav i talenat prema nauci nasledio je od roditelja i planira da nastavi putem nauke u budućnosti.
-Još uvek nisam siguran šta bih studirao, verovatno će to biti nešto iz informacionih tehnologija. Ima vremena, ali znam da će to biti nauka.

Kaže da bi voleo da jednog dana uz svoje ime stoji epitet naučnik. Da li će uspeh ostvariti u matičnoj zemlji, ili inostranstvu vreme će pokazati. Za sada se fokusira na gimnazijske obaveze.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa