1. februar 2024.1. feb 2024.
Učenici Poljoprivredne škole na razmeni u Francuskoj, Foto: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac

Učenici Poljoprivredne škole na razmeni u Francuskoj, Foto: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac

SREDNjA POLjOPRIVREDNA ŠKOLA SA DOMOM UČENIKA ŠABAC: PETOGODIŠNjA ERAZMUS AKREDITACIJA

Kvalitet dostojan evropskog poverenja

Nakon višegodišnjih uspešno realizovanih saradnji sa evropskim školama Srednja poljoprivredna škola iz Šapca dobila petogodišnju akreditaciju u okviru ERASMUS programa
Znanje i iskustvo. Mogućnost upoznavanja drugačijih kultura, povezivanja sa vršnjacima iz Evrope sa sličnim interesovanjima. Ovo bi bio sažetak onoga što su nam učenici Srednje poljoprivredne škole godinama u nazad donosili po povratku sa studijskih putovanja iz nekih od evropskih zemalja realizovanih preko projekata prekogranične saradnje ili programa Erazmus.

Šabačka Poljoprivredne škola, kao prva škola u Srbiji koja je učestvovala u projektu prekogranične saradnje 2012. godine (2016. nastavak projekta) sa Hrvatskom, Erazmusu se priključuje 2020. Od tada do danas učestvovala je na tri projekta: jednom KA2 i dva KA1. Zahvaljujući dobroj realizaciji ovih projekata i temeljnoj startegiji predstavljenoj u konkursnoj dokumentaciji, nedavno im je od Tempus-a stiglo obaveštenje o odobrenoj petogodišnjoj akreditaciji. Jedna od potvrda da u svom radu neguju kvalitet dostojan evropskog poverenja.

Foto: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac


Planom je predviđeno da na studijska putovanja ode 36 učenika i 14 profesora, a zemlje sa kojima ćemo
sarađivati zavise od našeg izbora


-Dodela Erazmus akreditacije potvrđuje da je podnosilac zahteva napravio plan za sprovođenje visokokvalitetnih aktivnosti mobilnosti kao deo šireg napora za razvoj svoje organizacije, kao i prelaska sa konkurisanja za pojedinačne projekte na strateško planiranje i razvijanje institucionalnih kapaciteta- naveo je za „Glas Podrinja“ direktor Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika Šabac, Predrag Savić i objasnio:

-Erazmus akreditacija je alat za ustanove i organizacije u oblastima opšteg, stručnog obrazovanja odraslih i mladih koji žele da ostvare prekograničnu razmenu i saradnju.

U sve navedene projekte utkan je posvećen i iscrpan rad projektnog tima i direktora, a kao najveći značaj ovih putovanja u školi navode iskustvo koje su učenici stekli kroz putovanje, druženje,
upoznavanje novih kultura, usavršavanje i modernizaciju profesionalnog iskustva


Korak dalje u realizaciji uspešne saradnje
Po Savićevim rečima, ideja za apliciranje za višegodišnju akreditaciju bila je spontana. Iznikla je iz brojnih stručnih usavršavanja kroz seminare i saradnje sa stranim partnerima u okviru Erazmus puta. Pripreme za apliciranje su počele polovinom prethodne godine, te su temeljnost procesa i ne prepuštanje ni jednog detalja slučaju doveli do uspeha.

-Kroz formular je predstavljen petogodišnji plan zasnovan na dugoročnim ciljevima. Plan se odnosi na mobilnost nastavnog osoblja i učenika sa ciljem jačanja evropskog načina obrazovnog procesa i učenje kroz promovisanje vrednosti inkluzije i različitosti, razvijanje tolerancije i promovisanju znanja o zajedničkom evropskom nasleđu i raznolikosti, kao i podršku za razvoj profesionalnih mreža širom Evrope. Planom je predviđeno da na studijska putovanja ode 36 učenika i 14 profesora, a zemlje sa kojima ćemo sarađivati zavise od našeg izbora- naveo je Predrag Savić.

Foto: Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika Šabac


Dosadašnji put
Preko različitih projekta u prethodnom periodu preko stotinu dece je putovalo u Evropu. Sa Francuskom školom iz okoline Nanta saradnja traje već 12 godina, dok je na studijskom putovanju bilo 150 učenika. Preko Erazmus projekta sa evropskim načinom usvajanja znanja upoznalo se 34 đaka, a preko projekata prekogranične saradnje sa školama iz Slovenije i Slovačke 12 učenika godišnje.

-Kada je reč o Erazmus projektima KA2 je bio vezan za razmenu učenika sa školom iz Francuske. Trajao je tri godine (produžen zbog kovida) i u njemu je učestvovalo 22 naša učenika i oko 20 francuskih učenika. U prvom KA1 projektu smo ugostili 14 učenika veterinarske škole iz Nitre u Slovačkoj, a u drugom KA1 je 12 naših učenika obrazovnog profila veterinarski tehničar i prehrambeni tehničar išlo 14 dana na stručnu praksu u Solun- navodi direktor Srednje poljoprivredne škole iz Šapca.

Zahvaljujući dobroj realizaciji projekata i temeljnoj startegiji predstavljenoj u konkursnoj
dokumentaciji, nedavno im je od Tempus-a stiglo obaveštenje o odobrenoj petogodišnjoj akreditaciji. Jedna od potvrda da u svom radu neguju kvalitet dostojan evropskog poverenja


U sve navedene projekte utkan je posvećen i iscrpan rad projektnog tima i direktora, a kao najveći značaj ovih putovanja u školi navode iskustvo koje su učenici stekli kroz putovanje, druženje, upoznavanje novih kultura, usavršavanje i modernizaciju profesionalnog iskustva.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa