14. mart 2024.14. mar 2024.
Foto: images.squarespace-cdn.com

Foto: images.squarespace-cdn.com

Šapčanke i Šapčani među deliocima pravde

Kvartet u eliti

Na spisku arbitara najviših rangova nema mnogo imena iz Šapca. U eliti samo košarkaške i vaterpolo sudije. U saveznom rangu sudije i u vaterpolu i odbojci. Rukomet bez predstavnika na zvaničnom spisku, kao i fudbal
Šabac kao grad u najvišem rangu kolektivnih sportova ima četiri predstavnika. Borbu u eliti domaćeg sporta vode: rukometašice, košarkašice, vaterpolisti i rukometaši. Spoj subjektivnih i objektivnih faktora mogao bi vrednosno odrediti da li je to zadvoljavajuće ili ne, no kao sportski grad situacija sa predstavnicima među deliteljkama i deliocima pravde svakako nije dobra. U pet najpopularnijih sportova: fudbal, košarka, odbojka, rukomet i vaterpolo, Šabac predstavlja tek trojica sudija i jedna sudinica u saveznom rangu. U najvišem samo u košarci i vaterpolu.

Danilo Petković je na spisku arbitara Košarkaške lige Srbije (prvog ranga srpske muške košarke) i Teodor Stanić koji deli pravdu na utakmicama Prve ženske lige Srbije. Stanić je arbitar i na utakmicama saveznog ranga i u mukoj košarci, odnosno sudi i duele Druge muške lige. Među deliocima pravde u odbojci nema grad predstavnika u eliti, ali ima trio sudija na spisku drugog ranga. Na ovom nivou su: Marko Gajić, Nikola Marković i Ivan Petrović.

Foto: Pixabay


Tri imena su na spisku sudija Vaterpolo saveza Srbije iz Šapca. Jedina dama Staša Ilić predstavlja svoj grad u eliti, kao i Nemanja Ilić. Staša deli pravdu u Super ligi za žene i Prvoj B ligi, kao i u svim mlađim kategorijama. Nemanja je arbitar u Super ligi, Prvoj A i Prvoj B ligi. Na spisku saveznih je i Nenad Živanović (Prva A i Prva B liga).

Rukomet je sportski proslavio Šabac, jedino u ovom sportu grad i danas ima predstavnika u eliti i muške i ženske konkurencije, no iako rezultatski pripada vrhu domaćeg rukometa, sudija u Super li Super B ligi nema. Ni najpopularniji sport, fudbal, ne može da se podiči boljom situacijom. Tri godine nema šabačkog kluba u Super ligi, a mnogo duže najviši rang ne računa na arbitre iz ovog grada. Među 23 imena glavnih sudija, odnosno 33 mahača (pomoćne sudije) nema Šapčana. Najbolje pozicioniran šabački fudbalski sudija je trenutno Srđan Stepanović koji je glavni sudija u Srpskoj ligi Zapad. Uz njega na istom rangu je Filip Đurić kao pomoćni arbitar.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa