Инфо

5. мај 2022.5. мај 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

На захтев читалаца

Како је Шабац добио име

Дугује ли наш град име регији где је настао, лепоти која је давно инспирисала путнике намренике, освајачима, или реци уз коју стоји и за коју је вечно везан? Од неолита до данас многи народи су пролазили овим подручјем, а од првог спомена Шапца прошло је готово пет векова
Мачо, Заслон, Biger/Bugjur Delen, Sabazii, Savo Savacium, само су неки од историјских, забележених, или казиваних назива за Шабац у прошлости. Порекло за нека налазимо у историјским изворима, а друга имена су место нашла и у митолошким причама.

Дугује ли наш град име регији где је настао, лепоти која је давно инспирисала путнике намернике, освајачима, или реци уз коју стоји и за коју је вечно везан? Од неолита до данас многи народи су пролазили овим подручјем, а од првог спомена Шапца прошло је готово пет векова.

Како је Мачо постао Шабац, тема је која интригира научнике, истраживаче, али и становнике града на десној обали Саве за коју предање каже да Зевсу (Дунаву) даје снагу и бесмртност.

Заслон
Неки истраживачи претпостављају да назив Заслон (Sasnnol, Sason, Saslon, Xaslon) настао од речи заклон, као заслоњеног, ограђеног места погодног за одбрану, али и напад на непожељне посетиоце насеља.

Аустроугарски путописац и етнолог Феликс Каниц, познавалац југоисточне Европе у својој историјско-етнографској студији говори о насељу Заслон на Сави у коме су становали само хришћани, а овај назив се први пут помиње у једној одлуци дубровачког Малог већа из априла 1454. године.

Како је Мачо постао Шабац, тема је која интригира научнике, истраживаче, али и становнике града на десној обали Саве


Мачо
У неким изворима се помиње и град Мачо у Мачви, из периода пре подизања тврђаве, али он није уписан у до сада познате карте јавности и истраживачима.

Бугјур-делен
Турци су на султанову иницијативу подигли шабачку тврђаву око 1470. године недалеко од ушћа речице Камичак у Саву и дали јој име Bögürdelen, Bügürdelen, Бугјур-делен, што значи „онај који удара са бока“, или палисадни бедем. То је и званични назив за град у османским документима.

На карти Балканског полуострва из 1482. године Франческа Роселија која се чува у Националној библиотеци у Фиренци на месту данашњег Шапца забележено је Sasnnol Sascolus.

Шабац
Како је тврђава на Сави због свог старатешког положаја постајала све значајнија назив Заслон се све мање користи у изворима. Битка код Мохача донела је промене, те је на угарској топогрфској карти из 1528. Шабац уцртан као Sabass.

Према једном извору Шабац је изведеница од турског израза за нешто чудесно лепо, други говоре да име град носи по оснивачу Шабан бегу (тврди турски историчар Ибрахим Печевија), док трећи тумачи виде име повезано са реком Савом.

Најстарији познати цртеж шабачке тврђаве је из Светске хронике Хартман-Шедела из 1493. године где је приказано турско утврђење.

Најстарији спомен града Шапца je Матије Катанчића у раду „Спомен Београда“ објављеном у Гласнику Друштва србске словесности 1851. у ком наводи да је „да је Београд треће године Михаила Дуке 1073. године од Маџара освојен који је са Сланкаменом, Земуном и Смедеревом, најзнаменитији међу подунавским градовима био, на Сави пак осим Сирмијума, Купинова (код стари Келпин), а с друге стране Шабац с Мачвом до Мораве; Маџари су се сад у Србији утврдили, и Емерик је први титулу краља српског узео“. (Катанчић П. М. (1851): Спомен Београда. Гласник друштва србске словесности)

Митови и легенде неизоставни су део етимологије назива Шабац. Од богова до чудесних змијоликих бића уснулих на дну Саве.

Која је ваша омиљена прича о називу града?

М. Ж.

Најновији број

16. март 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa