Инфо

16. новембар 2017.16. нов 2017.
Кривина у огледалу

Звонце преподобне Маје

Једном је и то морало да се деси. Мајино звонце је погрешно зазвонило и изазвало пад система.
Чуда се догађају, али не и у Скупштини Србије која функционише под чврстом руком преподобне Маје, високомученице напредног реда. Било је, малтене, све завршено. Мирис прве, праве победе опозиције у парламенту ширио се скупштинском салом. Чак 148 посланика већине у Скупштини Србије подржало је предлог посланика Доста је било за промену чланова Републичке изборне комисије. Када је преподобна Маја „провалила“ шта се десило, поништила је гласање због система који је до тада и после тога беспрекорно функционисао, али баш тада је, ето, „занемоћао“. На тај начин је остварена још једна победа „чиста као суза“ народне власти над „ненародном“ опозицијом.
Десила се, ипак, грешка у систему. Ради се, додуше, о систему далеко несофтициранијем у односу на скупштински за гласање. Напредњаци, елем, имају ситем који се зове „Када преподобна Маја зазвони“, који је свих ових година беспрекорно функционисао. А, онда је у уторак, пао. О чему се заправо ради? Напредњаци су, наиме, патентирали веома ефикасан начин за правилно гласање током заседања Скупштине. Пошто је преподобна Маја та која зна како треба да се гласа, пре самог чина гласања она звоном да сигнал већини да треба да гласају „ЗА“. Ако се звоно не чује, већина не гласа. И тај систем је функционисао све до пре неки дан.
Преподобна Маја је притисла звоно, али не да би опоменула своју већину на предстојеће гласање, него да умири посланике како би наставили са радом. Послушна машинерија је, међутим, звоно схватила на начин на који је схватала и милион пута раније, и дисциплиновано гласала за предлог који је био на реду за изгласавање. Посланици већине никако не могу да буду криви за овакав проблем, јер су они програмирани истог тренутка када је овај систем инсталиран, а и преподобна Маја се снашла на време и ресетовала га.
Проблем је у опозицијији која ни овај гаф владајуће клике у Србији не може, неће или није способна да искористи аргументовано у борби против овакве власти. Прилика и гафова ће бити и убудуће, али да ли ће опозиција и даље да чини декор у систему који реагује на Мајино звонце, остаје да се види.
Ненад Кулачин

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa