Инфо

31. мај 2018.31. мај 2018.
ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ ОКОЛИНЕ У МАЧВИ

Препарати прете равници

Најчешће из немарности и непостојања културе становања угрожава се биљни и животињски свет, а самим тим и људско здравље
Плодна мачванска земља се у великој мери загађује, неадекватном и прекомерном употребом хемијских препарата у пољопривредној производњи, као што су разни инсектициди, фунгициди, хербициди и остале отровне материје. Многи од ових препарата, поред загађења земљишта имају штетан утицај на ваздух и воду.
Сваке године овдашњи ратари, ради заштите биља употребе више хиљада литара резличитих хемијских средстава. То је постала масовна и редовна појава у широј лепези примене агротехничких мера. Ова радња не само да кошта, већ озбиљно угрожава животну средину и здравље људи. Идући у корак са временом, пољопривредници се труде да је испоштују захтеве времена и напредне производње (шта кошта да кошта). Поменута ставка у укупним трошковима производње појављује се као насушна потреба. Мало ко или готово нико не практикује ранију борбу против корова у усевима. Ратари примећују да се штеточине у усевима множе и мењају облике, а штета коју наносе све је израженија.
- Мотика скоро да је потпуно избачена из употребе. Пољопривредници увелико користе разне препарате како би сузбили штеточине у усевима или разне врсте корова. Истина је да многи то раде и нестручно. Ефекти знају да буду мали, али зато је утицај на животну околину свеприсутан, каже Аврам Гишић из Белотића.
Баш из тих разлога и просипања фекалне масе у канале, непријатан мирис, поготово ових летњих дана, шири се равницом.
Део проблема решен је одлагањем смећа у контејнере и разне вреће те сталним прикупљањем истих по селима. Ову идеју успешно спроводи Јавно комунално предузеће Богатић, одвозећи смеће посебним камионом. Тако су “угашене” многе “дивље” депоније смећа, настале у свим селима и на различитим местима. С друге стране не ретка је и слика да становници општине из само њима знаних разлога и даље одлажу смеће и посебно комунални материјал, где стигну. То поред честе прекомерне употребе препарата угрожава раскошну природу, карактеристичну за овај крај.
- У појединим каналима, шумама или растињу, крај њива могуће је видети одбачену амбалажу од различитих врста употребљених препарата. Тако отровне материје брзо доспевају у воду и плодно земљиште, примећује Александар Фирауновић, председник “Зелених” општине Богатић.
Подручје (на изворишту у Богатићу) располаже великим количинама здраве и хигијенски исправне воде за пиће. То су показале раније стручне анализе и предложили мачвански “подземни бојлер”, као значајан ресурс за снабдевање пијаћом водом ширег подручја. Наравно, све указује на потребу ширења градског водовода која је у плану.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa