Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
НАЈАВЉЕНА КАО ИСТОРИЈСКА, ПОСЕТА АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА КОСОВУ НИЈЕ ДОНЕЛА НИКАКВЕ КОНКРЕТНЕ ИДЕЈЕ

Далеко смо од било каквог решења

Утисци о посети су подељени, као и све у Србији. Нисмо чули ниједан конкретан предлог, изузев да ће држава Србија наставити да улаже у српске средина на Косову
Дуго најављивана посета председника Србије Александра Вучића Косову представљена је као историјска, нешто попут другог Газиместана, место и тренутак када ће народу на Косову да саопшти истину, али и визију о могућем решењу.
Утисци о посети су подељени, као и све у Србији. За присталице председника Србије, којих у Србији има огроман број, ово је више од историјске посете, догађаји који су тамо забележени су већи од оног скупа на Газиместану, и председник је рекао истину и послао поруке мира.
Да ли је баш тако, вреди се запитати. Срби који живе на Косову боље знају од било кога, укључујући и председника Србије, како је живети на Косову и Метохији и бити Србин. Нису знали да смо далеко удаљени од решења, јер већ шест година држава Србија преговара у Бриселу и стално побеђујемо са 5:0, али председник у село Бање није могао да уђе. Полиција га је спречила у томе, не српска, већ косовска, потпомогнута „љубазним„ Албанцима који су поставили барикаде и палили гуме, јер нису хтели да у својој, али и околини Србице, виде српског председника.
Нисмо чули шта је то наш план, предлог за решење вишевековног проблема. Поновљене су виша пута саопштене пароле, али ништа конкретно. Одлично је то што ће држава Србија да настави да помаже својим грађанима на Косову и енклавама, не малим новцем, али то је нешто што је и обавеза државе, зар не?
У првим реакција српских званичника забележене су само похвале на рачун председнка Србије.
Председница Владе Ана Брнабић оценила је да је говор председника Србије Александра Вучића у северној Косовској Митровици "историјски" јер је како је навела, пружио перспективу "нове, стабилне Србије која нема претензије да побеђује у ратовима него у привреди".
- Мислим да је говор био поучан и историјски јер је председник прво дао поглед у прошлост, на 20. век који је био тежак, пун ратова и губитака за Србију али је дао и један могући нови програм за будућност Србије и српског народа који није базиран на празним речима и фразама, могућу перспективу за будућност једне нове, стабилне, економски много јаче Србије - казала је премијерка.
Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је рекла да је председник Вучић показао државничку храброст.
- Упркос сложеној ситуацији на Косову и Метохију, која је уследила након вишедневних претњи које суму упућивали представници Албанаца на Косову и Метохији показао озбиљност, државничку храброст и одговорност и послао јасне и недвосмислене поруке мира, стабилности и спремности да ради за будућност Срба и Албанаца – рекла је она.
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да циљ посете Косову и Метохији Александра Вучића није био изазивање инцидената, већ слање поруке да Србија жели мир и да је спремна да сагледавајући реалност, дође до обострано прихватљивог решења.
Шеф српске дипломатије је да је Србима упућена порука да ће бранити народ, ако га неко нападне.
- Не треба губити време у дијалогу са Приштином инсистирањем на томе да је Косово аутономија у оквиру Србије, јер то Албанци никада неће прихватити, као што ни Србија неће пристати на инсистирање Приштине да Београд призна независно Косово под оваквим условима и границама. То су две опције око којих не сме да се губи време и у разговору мора да се тражи компромис. Они који критикују идеје како год их назвали - разграничење, подела или утврђивање граница, требало би да изађу са другим предлогом уколико постоји - казао је Дачић.
Тек су партијске колеге имали излив хвалоспева о мудроим речима Александра Вучић. За Дарка Глишића, председника Избршног одбора СНС, Вучић је посетом Косову доказао да је једини прави лидер и државник на Балкану. Милован Драцун, народни посланик и функционер СНС, сматра да је величина председника Србије у томе што је послао поруке мира , ако и да нико више неће моћи да напада Србе на Косову.
Драган Ђилас из Савеза за Србију оценио је да је посета Вучића Косову "представа која није донела ништа конкретно" као и да је служила за "скупљање јефтиних политичких поена“.
- Након два дана ријалитија у коме смо пратили посету Александра Вучића Косову и Метохији и након његовог говора у Косовској Митровици, на жалост, можемо само да закључимо да је једина поента ове посете скупљање јефтиних политичких поена на несрећи нашег народа - наведено је у саопштењу Савеза.
- На жалост, у ова два дана посете Вучића Космету ми никакве конкретне ствари нисмо могли да чујемо – напоменуо је Ђилас и додао да Вучић није рекао који је предлог решења проблема са Косовом.
Председник покрета Двери Бошко Обрадовић изјавио је да се од председник Србије Александра Вучића данас није чуло ништа конкретно, али да је једна изјава забрињавајућа - да границе нису битне.
Обрадовић је оценио да та изјава указује да су за Вучића Срби са Косова и Метохије већ дијаспора.
- Каква права Срба су могућа у независном Косову? Ако сам добро разумео председника наша држава нема границе то јест он не зна где су и неће тиме да се бави. Препоручујем му да прочита Устав на ком се заклео и да тамо сазна где су границе Србије - рекао је Обрадовић реагујући на Вучићев говор у Косовској Митровици.
Он је додао да је додатно забрињавајућа изјава да ћемо "много тога морати да се одрекнемо на Косову и Метохији".
"Ко и зашто то мора и шта то конкретно значи", питао је председник Двери.
Барикаде код Бање
Косовске власти су још једном пале на испиту. Иако је раније била договорена и одобрена посета селу Бање у општини Србица, до ње није дошло, јер је Влада у Приштини забранила ту посету после постављања барикада на прилазима овог села. Према незваничним информацијама, иза организовања барикада је стајао председник Скупштине Косова Кадри Весељи после пристанка Приштине да Вучић ипак посети језеро Газиводе.

Говор на нивоу писмене веЖбе
Историчар Чедомир Антић оценио је да посета председника Србије Александра Вучића северу Косова очигледно није имала онај значај који јој је он сам до пре неколико дана придавао.
- Говор за који је тврдио да ће бити најтежи и најважнији у његовој каријери, показао се као његова просечна писмена вежба. Мало опширније него обично, са мало више цитата него што је навикао - оценио је Антић.
Он је казао да се из Вучићевог обраћања у Косовској Митровици видело да после пет година владавине нема предлога статуса за Косово и Метохију.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa