Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
Обука за омладинске лидере региона
НАЦИОНАЛНИ ПРОЈЕКАТ АСОЦИЈАЦИЈЕ “ДУГА”

Обука за омладинске лидере региона

Асоцијација “Дуга” , финансирана од стране “ЕРАЗМОС+” програма Европске Уније у периоду од 01.09.2018 до 07.09.2018 године у Шапцу, реализовала је програм обуке за омладинске лидере из Србије, Хрватске и Македоније. Овај програм обухватио је повећање знања и вештина омладинских лидера у областима стратешких планирања и писања пројеката. Програм је водио председник Асоцијације “Дуга” Александар Прица, који је за тренинге у овој области завршио академију Вицторy Институте из Њасхингтон-а у оквиру програма академије за лидере западног Балкана.
Тренинг који је реализован у Синагоги, похађало је 20 учесника, који ће за ово неформално, али веома прихваћено образовање у свету, добити Yоутхпасс сертификате, а сама Академија ће се наставити са још два тренинга у области јавног заговарања и креирања изборних кампања.
- Учесници из Србије, Македоније и Хрватске писали су у групама развој стратешког плана за своју земљу. Организације из Србије писале су за „Комбинарт“, организације из Хрватске писале су на тему подршке средњошколцима који иду у струковне школе, а организације из Македоније бавиле су се темом трансексуалних особа, тј. особама којима је дијагностикована родна дисфорија, јер је Светска здравствена организација, са класификације Светске здравствене организације, скинула трансексуалност као поремећај – истиче Александар Прица.
Матеј Мајсторовић Голубовић из Загреба представник је организације која је радила на пројекту живих библиотека чији је циљ едукација људи на темељу различитих група грађана.
- Живе библиотеке су врло популарне и мислим да би доста помогле људима да се информишу о стварима које их занимају. Апсолутно подржавају и подразумевају сваки ступањ маргинализованих група које постоје. Идеја је потекла зато што живе библиотеке организујемо само кад су веће манифестације у питању. Тада не постигнемо прави ефекат – истиче Матеј, учесник у пројекту “Умиј се”и додаје да му се наш град изузетно допада.
-Шабац је врло миран град. Доста је угодан, није бучан као што је случај у Загребу. Лепо је уређен, те боравак у њему доживљавам као одмор. Атмосфера је прилично опуштајућа – истакао је Матеј Мајсторовић Голубовић, координатор Загреб Приде-а.
Антониу Михаилоф, из Скопља, представнику организације Субверзивни фронт која се бави сексуалним, родним мањинама у Македонији, ово је четврти пројекат са Асоцијацијом “Дуга”, овог пута у вези Академије омладинских ЛГБТ лидера.
-Наше Удружење се бави радом са заједницом и истраживањем података за права ЛГБТ особа. Оваквим активностима желимо да подстакнемо сензибилитет код људи када је у питању рад са ЛГБТ особама. Процена потреба наше заједнице је да њима недостају вештине и знања како би постали активисти – истиче Михаилоф који за наш град каже да има “војводински шмек”.
-Људи су доста љубазнији него у Београду. Неке зграде имају аустроугарску структуру што је јако лепо видети. Менталитет људи је феноменалан. Надам се да ћу имати прилику поново да дођем – истиче Михаилоф.
“Комбинарт” из Србије ради на пројекту “Глобаларт” који има за циљ промоцију савремене уметности у Мачванском округу и обогаћење села.
-Желимо да побољшамо едукацију и знање људи који живе у руралним срединама. Самим тим и видљивост савремене уметности у селима. Планирамо да организујемо радионице ликовног и едукативног карактера где ћемо их упутити у модерну уметност данашњице. У питању су особе основних и средњих школа. Волели би смо да они на тим радионицама стварају радове које бисмо презентовали овом граду – истакла је Драгана Ђурђевић представник Удружења “Комбинарт” и додала да би се тиме побољшава њихова видљивост.
-Циљ је да људи са села могу да виде такве ствари. Некада немају прилику да изађу из села, а камоли да присуствују изложбама. Интересовање за то је велико. Једном приликом смо кроз ранији пројекат у Табановићу организовали изложбу на коју смо позвали дечицу која су играла фолклор. Они су били допуна нашој изложби. Њима је то једноставно била прилика да присуствују интересантном дешавању која се у њиховом месту не одржава– истиче Драгана Ђурђевић.

К.Ј

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa