Инфо

13. септембар 2018.13. сеп 2018.
Гитара је мој живот
МИРКО ТОМИЋ, НАЈПОЗНАТИЈИ ШАБАЧКИ ЏЕЗ И БЛУЗ МУЗИЧАР

Гитара је мој живот

Љубав на први поглед и судбинска веза са гитаром десила се пре 40 година. Никада није правио труле компромисе када је реч о музици. Три пута свирао на Нишвилу, једанпут на Егзиту. Сутра наступа са својим МТ блуз Бендом у башти Културног центра
За Мирка Томића никаквих дилема није било у животу када се пре 40 година први пут сусрео са гитаром. Није то била само љубав на први поглед већ и тренутна судбинска веза док је као клинац са 14 година прелазио са прстима по жицама.
Онда су уследили први акорди, сати и сати вежби солирања, да би данас Мирко био један од најпознатијих српских џез и блуз гитариста. Иако он то за себе не би никада рекао, тако је. Шта друго рећи за некога ко је три пута свирао на Нишвилу.
- Свирати на Нипшвили је стварно част и задовољство. Све што вреди у џезу дође тих неколико дана у Ниш, било да свира или да слуша. И ове године је било огромно искуство свирати на овом фестивалу – каже за Глас Подриња Мирко Томић.
Он је, такође, и гитариста који свира америчку кантри музику, тачнијеблуграс која је најближа нашим тамбурашима. Џез и блус су његова животна инспирација. То је сасвим нормалан пут за сваког гитаристу који жели више. Мирко поред гитаре, свира и мандолину, бенџо, педал стил гитару. тренутно има 18 жичаних инструмената.
- Нарочито је џез музика у којој можете себе да изразите, али и много тога да научите.То је виши ниво музике и свакако да ме је то привукло – каже Мирко.
Никада није правио труле компромисе када је реч о музици. Није имао, каже, ни потребу. Увек је знао шта жели од музике.
- Никада нисам размишљао о томе да зарадим од свирања, тако да ми је то омогућило да свирам опно шпто волим. То је најлепша ствар када говоримо о музици. Финансијска страна ме никада није занимала и срећан сам што сам био у прилици да осатанем веран свом избору – истиче најпознатији шабачки џез и блуз гитариста.
У Шапцу не постоји бенд који је свирао џез и блуз, а да Мирко није био његов члан. Блуз Мобил, Кањон Бенд, Сабвеј, Зигабу Блуз Бенд, Скај Грас су бендови у којима је свирао. Данас има два бенда – МТ Блуз и МТ Џез.
Учествовао је у снимању 12 албума. Снимао је чувени албум Гитарологија на којем су учествовали сви најпознатији гитаристри из Југославије, као и албуме са Гитаристима, Шинобусима, Поинт Бланком, Николом Ћутурилом.
Мирко на гитари производи такве тонове да се памте. Приближио је, колико може, ову музику шабачкој публици.
- Џез и блуз су увек имали одређени круг људи који су поштовали ту музику. Никада то није била масовна појава, али се ради и изузетно квалитетној публици, и веома захтевној. Велика је ствар што Шабац има свој џез и блуз фестивал, јер је то јединствена прилика да уживамо у музици коју волимо. Најдраже су ми сешн свирке у оквиру тог Фестивала – напомиње наш саговорник.
У последње време у свету, па и код нас, присутан је тренд где се обрађују познате музичке нумере у џез маниру. За Мирка је феноменално.
- И на тај начин се џез пориближава публици. И сам волим да седнем и да засвирам неку обраду. То се свуда ради. Мени су занимљиве џез обраде наше староградске музике – каже Мирко.
Наш суграђанин, поред Нишвила, радо је виђен и на свим другим џез и блуз фестивалима шпиром Србије. Нема где није свирао. Двапута је свирао и на Егзиту, као и на фестивалу у Сегедину.
- Најважније је свирати оно што стварно волите и да имате екипу људи са којима то можете заједно да радите. Имам срећу да су око мене људи који исто воле да свирају џез и блуз и накада нам није проблем да запловимо у овај наш диван свет музике – закључује Мирко Томић.
Једна клупа, два музиЧара
Шабац има ту срећу да је изнедрио два велика џез музичара. Мирко Томић је ишао у школу заједно са Владом Маричићем, најпознатијим српским џез пијанистом. Љубав према музици их је спојила још у школској клупи коју су делили током школовања. Неких од најбољих свирки на шабачком фестивалу управо су сешн наступи ова два виртуоза.

Сутра свирка у
Културном центру
Заједно са својим МТ Блуз Бендом, у оквиру традиционалне Чивијаде, Мирко ће сутра увече свирати у башти Кутурног центра у Шапцу. Концерт почиње у 21 сат и МТ Блуз Бенд ће се дружити са својим гостима два сата. Свираће заједно са Драгољубом Црнцевиће, оснивачен најпознатијег српског блуз бенда – Поинт Бланк. Јединствена прилика да у прелепом амбијенту сви људитељи блуза у нашем граду уживају у музици Мирка Томића и његовог бенда.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa