Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
ДАЛМАТИНСКИ ИЗАЗОВ ЧИВИЈИ
ВАТЕРПОЛО: ТРИГЛАВ РЕГИОНАЛНА А1 ЛИГА

ДАЛМАТИНСКИ ИЗАЗОВ ЧИВИЈИ

Сплитски ПОШК једна од екипа које треба добити на домаћем базену у борби за опстанак. Тимови деле исте амбиције, исти учинак у три кола и изједначен међусобни однос у ранијим дуелима. Четврти узастопшни шампионм Европе против Шапчана
На неком списку, пренетом на папир или урезаном у планове руководства, стручног штаба, играча и навијача ВК ШАБАЦ, име сплитског ПОШКА стоји у групи оних које је неопходно савладати на домаћем пливалишту како би се, на крају, изборио опстанак у елитној регионалној лиги. Наравно, Поморски Омладински Шпортски Клуб СПЛИТ је и на попису некадашњих шампиона Европе, актуелних учесника А1 лиге, попису на коме нису само три од десет клубова. Ко познаје мало детаљније ватерполо, то име изазива му страхопоштовање, те уз победничке амбиције Шапчани, ће имати против себе великог ривала, дуге традиције, још једног у низу.
У најјачој лиги Европе, лиги СФРЈ ПОШК није освајао највреднији трофеј, али је три пута био вицешампион. Куп је освојио два пута (1980. и 1982), три пута играо у финалу. Успон је наставио у Хрватској, титулу освјио 1998. а одмах следеће постао шампион Европе. У финалу, у Напуљу, многи се сећају, савладан је наш БЕЧЕЈ 8:7. Тим је водио Драган Матутиновић, а играли су, између осталих: Ребић, Ђогаш, Бараћ, Трумбић, Мађар Нађи, Бошковић. Они су досањали сан ранијих великих имена ПОШК-а: Бебића, Полића, Лушића, Каурлотоа, Братића…
То је било некада, клуб је крајем прошле деценије запао у велике проблеме, али је нашао начин да се лаганим корацима опоравља. Пре две сезоне, баш у борби са ШАПЦОМ изборили су А1 лигу, а ове сезоне су победили једног градског ривала МОРНАРА, убедљиво изгубили од другог ЈАДРАНА и поражени напустили Бањицу против ПАРТИЗАНА. Те 2017. године у Шапцу их је предводила једна легенда, Дамир Полић, а сада је тренер друга Мирослав Трумбић, а млад тим предводе Марино Дивковић, Иван Бебић, Еуген Тонковић. Опстанак у овој лиги је амбиција оба суботња ривала.
Некадашњи тренер Шапчана, рођени Сплићанин Мирсад Зајмовић, по доласку у Шабац нагласио је да је тајна истовременог успешног вишедеценијског битисања, чак три клуба у Сплиту то што је увек један доминантан, а други су потпора. Ривалитет постоји, сласт победе у међусобним мечевима итекако је јака, али опет увек су друга два клуба, оном најјачем и ривали, али и подстрек, ветар у леђа. У овом тренутку “срцем Далмације” доминира ЈАДРАН, учесник Лиге шампиона. Он је учесник Лиге шампиона, а 2020. године, за свој стоти рођендан жели да се “части” титулом шампиона Европе! ПОШК и МОРНАР су донекле у сенци, али са јаким школама, респектабилним саставом и свакако циљем очувања А1 статуса, без изговора за неуспех.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa