8. novembar 2018.8. nov 2018.
DALMATINSKI IZAZOV ČIVIJI
VATERPOLO: TRIGLAV REGIONALNA A1 LIGA

DALMATINSKI IZAZOV ČIVIJI

Splitski POŠK jedna od ekipa koje treba dobiti na domaćem bazenu u borbi za opstanak. Timovi dele iste ambicije, isti učinak u tri kola i izjednačen međusobni odnos u ranijim duelima. Četvrti uzastopšni šampionm Evrope protiv Šapčana
Na nekom spisku, prenetom na papir ili urezanom u planove rukovodstva, stručnog štaba, igrača i navijača VK ŠABAC, ime splitskog POŠKA stoji u grupi onih koje je neophodno savladati na domaćem plivalištu kako bi se, na kraju, izborio opstanak u elitnoj regionalnoj ligi. Naravno, Pomorski Omladinski Športski Klub SPLIT je i na popisu nekadašnjih šampiona Evrope, aktuelnih učesnika A1 lige, popisu na kome nisu samo tri od deset klubova. Ko poznaje malo detaljnije vaterpolo, to ime izaziva mu strahopoštovanje, te uz pobedničke ambicije Šapčani, će imati protiv sebe velikog rivala, duge tradicije, još jednog u nizu.
U najjačoj ligi Evrope, ligi SFRJ POŠK nije osvajao najvredniji trofej, ali je tri puta bio vicešampion. Kup je osvojio dva puta (1980. i 1982), tri puta igrao u finalu. Uspon je nastavio u Hrvatskoj, titulu osvjio 1998. a odmah sledeće postao šampion Evrope. U finalu, u Napulju, mnogi se sećaju, savladan je naš BEČEJ 8:7. Tim je vodio Dragan Matutinović, a igrali su, između ostalih: Rebić, Đogaš, Barać, Trumbić, Mađar Nađi, Bošković. Oni su dosanjali san ranijih velikih imena POŠK-a: Bebića, Polića, Lušića, Kaurlotoa, Bratića…
To je bilo nekada, klub je krajem prošle decenije zapao u velike probleme, ali je našao način da se laganim koracima oporavlja. Pre dve sezone, baš u borbi sa ŠAPCOM izborili su A1 ligu, a ove sezone su pobedili jednog gradskog rivala MORNARA, ubedljivo izgubili od drugog JADRANA i poraženi napustili Banjicu protiv PARTIZANA. Te 2017. godine u Šapcu ih je predvodila jedna legenda, Damir Polić, a sada je trener druga Miroslav Trumbić, a mlad tim predvode Marino Divković, Ivan Bebić, Eugen Tonković. Opstanak u ovoj ligi je ambicija oba subotnja rivala.
Nekadašnji trener Šapčana, rođeni Splićanin Mirsad Zajmović, po dolasku u Šabac naglasio je da je tajna istovremenog uspešnog višedecenijskog bitisanja, čak tri kluba u Splitu to što je uvek jedan dominantan, a drugi su potpora. Rivalitet postoji, slast pobede u međusobnim mečevima itekako je jaka, ali opet uvek su druga dva kluba, onom najjačem i rivali, ali i podstrek, vetar u leđa. U ovom trenutku “srcem Dalmacije” dominira JADRAN, učesnik Lige šampiona. On je učesnik Lige šampiona, a 2020. godine, za svoj stoti rođendan želi da se “časti” titulom šampiona Evrope! POŠK i MORNAR su donekle u senci, ali sa jakim školama, respektabilnim sastavom i svakako ciljem očuvanja A1 statusa, bez izgovora za neuspeh.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa