Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ века ОД ЗАВРШЕТКА ВЕЛИКОГ РАТА

Српске хероине и деца - ратници на фотографијама

Поводом обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата у уторак је у Завичајном музеју у Коцељеви отворена изложба фотографија под називом “Српске хероине и деца-ратници Великог рата”, аутора Зорана А. Живановића, вишег кустоса и сарадника студента Срећка В.Живановића и библиотекара Босиљке Павловић. Покровитељ публиковања и презентовања свих српских ратница и деце бораца из тог времена је Министарство за културу и информисање, а припрема изложбе трајала је интензивно неколико месеци.
–Грађа за изложбу прикупљена је путем интернет архиве и библиотеке. У великој мери послужила је стара штампа која је излазила у периоду између два светска рата- рекао је аутор изложбе.
У Првом светском рату, како је истакнуто, Србија је била једина држава која је дозвољавала да се у њеној војсци, раме уз раме са мушкарцима, равноправно боре и жене. Осим тога, било је дозвољено да се у војсци добровољно боре и стране држављанке. Жене нису дале допринос искључиво са оружјем у рукама, јуришајући у првим борбеним редовима. Оне су се такође на тзв.болничком фронту, одмах иза борбених линија, бориле са збрињавањем и лечењем рањених и болесних. Многе од њих су дале и своје животе, док су оне које су преживеле биле одликоване највиших признањима. Међутим, протоком времена све ове храбре жене и њихови подвизи неправедно су падали у заборав.
Осим жена, у борбеним редовима, стајала су и деца. Поред легендарних “1300 каплара” у српској војци борио се и један број дечака-ратника којима је српска војска остала једини дом. Један од њих, Момчило Гаврић, постао је тада најмлађи подофицир на свету.
Публика је имала прилику да види око 150 фотографија на којима су, између осталих, чувена Милунка Савић, Софија Јовановић, Флора Сендс, ратница из Поцерине Живана Терзић, припадница српске војске још из времена Балканских ратова Стана Ковачевић, докторке Драга Љочић из Шапца и Драгиња Бабић из Ваљева.
Изложба фотографија, коју прати и публикација под насловом “Српске ратнице Великог рата”, биће отворена за посетиоце до краја године.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa