Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
ИНТЕРВЈУ СА ДР ДЕЈАНОМ ПАВЛОВИЋЕМ, ПРЕДСЕДНИКОМ ПОКРЕТА ЗА ШАБАЦ ЗЕЛЕНИХ СРБИЈЕ

РАВНОТЕЖА ЧОВЕКА И ПРИРОДЕ ОМОГУЋАВА ОПСТАНАК

Зелени Шапца помогли су увођење канализације у појединим деловима града и приградских насеља, уклонили неколике дивље депоније и радиоактивни громобран, указали на потребу спровођења систематске дератизације која није урађена протеклих петнаест
година
Од оснивања, 2012. године, Покрет за Шабац Зелених Србије, покренуо је бројне еколошке теме у циљу заштите животне средине и очувања здравља грађана. За Шабац без опасног отпада акција је која је привукла велику пажњу јавности, као и рад на подизању свести о производњи органске хране. Зелени Шапца помогли су увођење канализације у појединим деловима града и приградских насеља, уклонили неколике дивље депоније и радиоактивни громобран, указали на потребу спровођења систематске дератизације која није урађена протеклих петнаест година... У разговору за Глас Подриња др Дејан Павловић рекао је да је „све што је урађено на локалу део глобалне борбе да се успостави равнотежа између човека и природе која ће омогућити наш опстанак и здравље наших потомака“.
Које су акције Зелених Шапца од највећег значаја за локалну средину?
- Акција За Шабац без опасног отпада упозорила је да се из некадашњег Зорка холдинга уклоне огромне количине, чак стотине хиљада тона опасног отпада, који је, после поплава 2014. године, претио да угрози Шабац и ширу околину. Та акција је уродила плодом, јер смо заједно са домаћом компанијом извели показну вежбу уклањања малих количина опасног отпада из школа са територије града Шапца, што је касније држави дало смернице како да уради остатак посла у погонима (око 80% опасног отпада уклоњено је протеклих година). Према последњим извештајима Министарства за заштиту животне средине, остао је историјски отпад који није опасан и може бити извор зараде, јер се може извести у земље које га посебним технологијама могу рециклирати. И у Србији постоје компаније које се тиме баве, као што је Yunirisk, који опасан отпад претвара у неутрал, супстанцу која може да се користи за асфалтирање и бетонирање. Договорили смо се са њима да идуће године изведемо експерименталну демонстрацију употребе неутрала тако што ћемо једну улицу, или сокак, асфалтирати и показати принципе циркуларне економије, односно, употребу рециклажног материјала.
Запажен је ваш константан труд на подизању свести о важности производње органске хране. До сада сте, сваке јесени, у септембру, организовали четири Сајма органске хране у Шапцу?
- Поносни смо на наш рад на успостављању органске производње у нашем крају, што је резултирало повећањем броја произвођача здраве хране, а Локалана самоуправа је издвојила субвенције за органску производњу. Субвенције подразумевају куповину садног и семенског материјала, процес сертификације органске производње и употребу хемијских препарата који су дозвољени у органској производњи. Ове године, први сертификат добио је органски произвођач из Шапца, Жељко Димитрић, који производи аронију у Малој Врањској.
Ангажовани сте и на унапређењу законске регулативе када је у питању заштита животне средине?
- У Скупштини града је, на нашу иницијативу, усвојено повећање казни за нелегално одлагање отпада на максималан ниво, у складу са Законом о прекршајима. То је резултат наше последње акције – Хајка на смеће, када смо, заједно са више од двеста активиста, очистили неколико дивљих депонија у околини и једну у центру града. Такође, усвојене су одлуке о надлежности локалних инспекцијских органа над контролом површина које су зарасле у амброзију. До сада су то право имали само републички инспектори, али сада је надлежност у рукама комуналне полиције и еколошке инспекције, тако да сви они имају право да контролишу површине закоровљене амброзијом и налажу њено уништавање.
Недавно сте присуствовали састанку са министром за заштиту животне средине и организацијама цивилног друштва где сте изнели предлоге за еколошки развој Србије?
- Између осталог, предложили смо да се укине забрана запошљавања у органима државне управе и локалне самоуправе и да се запосле стручни људи који познају послове у области заштите животне средине, која се спроводи у сваком сегменту друштвених активности. Такође, да се на адекватан начин унапреди и адекватно примењује законска регулатива у области заштите животне средине и пооштри казнена политика, да се повећа надлежност инспекцијских органа и број инспектора у различитим аспектима заштите животне средине и да се формира посебна грана полиције – Зелена жандармерија. Много људи умире због загађења ваздуха, воде, земљишта, а велике су и материјалне штете које држава трпи због загађења. Предложили смо и да се у све основне и средње школе уведе екологија, а у све високошколске установе – здравствена екологија као редовни општи предмет. Затим, да се у свакој општини и граду стимулише изградња еколошких едукативних центара и да се за управљаче заштићених подручја постављају организације цивилног друштва.
На локалном нивоу имате предлог за програм систематског уништавања амброзије?
- Да, то би подразумевало кошење амброзије у два наврата, пре периода цветања и по пројекту који је већ примењен у Новом Саду, који је после две године довео до значајног смањења концентрације зрна полена амброзије у ваздуху. Било је око 2.000 зрна полена по кубном метру, а смањено је на двеста. Наш циљ је да се концентрација зрна полена у ваздуху смањи на двадесет, зато што је праг за изазивање алергијске реакције код људи тридесет зрна полена по кубном метру. Шабац има неколико жаришта у приградским насељима где је амброзија толико раширена да је то просто невероватно, буквално свака парцела има амборзију и јако је битно да програм започнемо следеће године зато што је преко 30% становништва алергично на амрозију. То је велики број људи који није у стању да обавља свакодневне обавезе на адекватан начин, изостаје са посла и користи услуге здравственог система. Борбом против амброзије и ублажавањем њихових тегоба постигли бисмо значајно унапређење њиховог живота и уштеде у здравственом систему..
Иако су предузете акције чишћења дивљих депонија, отпад се поново појављује на истим местима. Чини се да је потребно предузети додатне мере?
- Наш предлог је да се на стратешким тачкама постави адекватан видео-надзор и да се средства из добити ЈКП Стари град определе за уклањање дивљих депонија. Ових дана обављамо разговоре са партнерима у локалној самоуправи када је у питању постављање видео-надзора на одређеним местима и уграђивање наших предлога у градски буџет за наредну годину. Такође, предлажемо да се повећају средства за стимулацију органске производње, да се ради на успостављању система јавног бициклистичког превоза, што је део плана за развој одрживе урбане мобилности. Успоставили смо контакт са професорима Саобраћајног факултета који ће бесплатно дати стручне услуге како бисмо унапредили и реорганизовали јавни градски и такси превоз. Потребе грађана биле би задовољене са истовременим смањењем емисије издувних гасова, што би повољно утицало на климатске промене. Локална самоуправа је конкурисала за пројекат Уједињених нација Урбани развој отпоран на климатске промене.
У сарадњи са вашим партнером, Европским центром за екологију, планирате да оснујете Едукативни еколошки центар?
- Едукативни центар за екологију биће у насељу Јевремовац, где смо купили плац од 15 ари. Намеравамо да демонстрирамо принципе енергетске ефикасности органске производње и коришћење обновљивих извора енергије, да се бавимо зеленом економијом путем одређених активности. У сарадњи са Србија шумама и Институтом за шумарство, планирамо расадник из кога ћемо црпети саднице за наше акције озелењавања јавних површина. Тај центар ће служити за едукацију школараца и студената, као и свих оних који желе више да науче о заштити животне средине.
УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ
„Велику могућност за напредак видимо у управљању комуналним отпадом. Град Шабац има сјајну позицију због тога што постоји Регионална депонија Срем – Мачва, смеће се односи са целе административне територије града и то је предуслов да се размишља о увођењу примарне сепарације отпада, која би требало да започне на месту настанка, у нашим домаћинствима. У сарадњи са ЈКП Стари град, демонстрирали смо како функционише процес компостирања зеленог отпада, али то може да се подигне на виши ниво. Све остатке које пољопривредници спаљују можемо искористити за компостирање, што би довело до смањења употребе минералних ђубрива која загађују наше водотокове.“

ПРИМЕНА ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ У ШАПЦУ
„Када је у питању примена обновљивих извора енергије, Шабац, који је међу најеколошкијим градовима у Србији, зато што има регионалну депонију, постројење за пречишћавање отпадних вода и Зелене Шапца који раде да се сви принципи одрживог развоја реализују, може да направи огроман напредак у примени обновљивих извора енергије, пре свега коришћењем потенцијала геотермалне енергије, не само за загревање домова и индустријских постројења, него и пластеника у Мачви, као и за производњу електричне енергије. То је део пројекта економског развоја Мачве заснованог на еколошким принципима који смо представили пре шест година.“

ВОЛИМ ЕКОЛОГИЈУ
„Иако изгледа као донкихотовска, борба за еколошке принципе и здравље људи је дуготрајан процес. Волим екологију, ту сам себе пронашао. С обзиром да сам здравствени радник, јасно сагледавам колико загађење животне средине негативно утиче на здравље људи. Зато је моја борба још јача и искренија, а екологија је неисцрпан извор зелених идеја и иновација које ће нам омогућити да негде уштедимо, негде зарадимо, често и једно и друго, а увек имамо крајњи бенефит – заштиту здравља и смањење трошкова у здравственом систему. Управо зато што су ваздух, вода, земљиште (самим тим и храна) све загађенији, наша борба мора да буде интензивнија, бесмислено је само причати а не чинити ништа конкретно.“
М.Филиповић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa