Инфо

31. јануар 2019.31. јан 2019.
Пола века са укрштеницама
ДРАГОСЛАВ РОСИЋ РОЛЕ, НАЈПОЗНАТИЈИ ШАБАЧКИ
ЕНИГМАТИЧАР И ИЗДАВАЧ ЧАСОПИСА КЕОПС

Пола века са укрштеницама

Од недавно у продаји нови енигматски часопис Кеопс који издаје чика Роле. У енигматици је од своје 18 године, односно, већ
50 година
Тржиште енигматске штампе од прошлог четвртка богатије је за још један часопис - Кеопс. Оно што овај часопис чини значајним је то да је Кеопс шабачко издање и то у режији једног од најпознатијих енигматичара на овим просторима, нашег суграђанина, Драгослава Росића Ролета.
Захваљујући својој упорности и истрајности Роле је успео да обнови издање које је својевремено излазило у периоду од 1997. до 2004. године и верује у дуговечност свог „чеда“, јер је „енигматика свима потребна“.
- У енигматику сам се заљубио 1969. године када сам имао 18 година. Ушао сам у тај чаробан свет укрштених речи, ребуса, анаграма и остао све до данас - започиње своју енигматску причу чика Роле.
Са решавања, убрзо је кренуо на прављење укрштених речи. Како каже, процес прављења укрштених речи је много тежи од решавања.
- До сада сам успео да решим сваку укрштеницу са којом сам се сусрео. За тако нешто, потребно ми је свега неколико минута. Састављање је компликованије и захтевније од решавања, изискује непресушну инспирацију, комбинаторне способности и богат речник, али ме је неизмерна љубав према овом послу храбрила да се изнова и изнова упуштам у овај изазов. Занимљиво је да сам првих десетак година укрштене речи правио из главе, а онда сам почео да користим и литературу - каже наш саговорник.
Од литературе је користио енциклопедије, издања Матице српске, као и енигматске речнике. Додаје да је за израду укрштених речи, али и осталих енигматских задатака, потребно пуно концентрације, знања, стрпљења.
- Потребна је и инспирација да се уради како треба, ваљано. Проблем је што се данас укрштене речи праве серијски и уз компјутерске програме. Такве укрштене речи немају душу, али као и све друго, данас много тога пролази - истиче познати шабачки енигматичар.
Росић је сарађивао са свим енигматским часописима у бившој Југославији, а уређивао је часописе Разонода и Забавни магазин. Поред Кеопса, издавао је и часопис за младе Петица. Освајао је многе награде и средином деведесетих је састављао задатке и за Слагалицу.
- Сада сам поново покренуо Кеопс. Ово је, на неки начин, и прилика да обележим пола века дружења са енигматиком. Мало нас има. Очекујем да се Кеопс лепо пласира на енигматском тржишту, мада је оно пренатрпано данас - додаје Росић.
Он је сам припремио цео Кеопс, а већ има завршена два наредна броја. Кеопс ће излазити једном месечно, за сада у тиражу од 10.000 примерака.
- Енигматика одржава менталну способност. Попут тела, и мозгу је потребна вежба, тренинг. Тврдим да је енигматика изузетно корисна и да повећава менталну способност. Управо због те чињенице, енигматиком се баве сви узрасти - наглашава Росић.
Као и сваки хоби који вас преокупира, пре свега, због љубави, ни од енигматике се не може живети. Он каже да су хонорари, кроз целу његову каријеру, били недовољни за живот, али заљубљеност која се десила пре 50 година га никада није напустила.
Покушавао је чика Роле да направи и школу енигматике, али није ишло.
- Волео бих да направим такву школу, али је за тако нешто потребно да имамо младе људе који би имали пуно жеље и воље за енигматиком. Планирам да се још дуго бавим овим послом, јер ме енигматика чини срећним, здравим и живим - закључује Драгослав Росић Роле.
Познати на сликама
Најпознатији шабачки енигматичар истиче да није далеко од истине прича да човек није познат и популаран док му се слика не појави у укрштеним речима.
- То је тачно. Свако воли да му се појави слика у укрштеним речима. Одувек су се у укрштеним речима користиле фотографије познатих личности. Лепо је када вам се појави слика у њима, то значи да сте познати, чим људи знају да упишу ваше име - каже Росић.

Више од 10.000
укрштених речи
Драгослав Росић Роле је до сада направио више од 10.000 укрштених речи. У тај број спадају и укрштенице које објављујемо у Гласу Подриња. Поред укрштеница, чика Роле ради и све друге енигматске задатке - ребусе, анаграме, осмосмерке, беле укрштенице. Последњих година је судоку у тренду и према његовим речима и није нешто нарочито захтеван. Док смо разговарали са чика Ролетом, он је направио ребус који смо, уз малу помоћ, успели да решимо – Пекари рано ране.

Н. К. – Н. М.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa