Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
КРУНА РАДА, ИДЕМО ДАЉЕ
КОШАРКА: ЖКК ДУГА У ПРВОЈ ЛИГИ

КРУНА РАДА, ИДЕМО ДАЉЕ

Највећи успех у краткој историји плод планског рада. Већ се ствара тим за наредну сезону. Циљ стабилизација у елити пре покушаја пласмана на међународну сцену. Школа клуба и у будућности ослонац
Наш град поново има женску кошаркашку екипу у највишем рангу. Пре две сезоне ОКК Шабац није успео да избори опстанак, а од јесени 2020. у лиги ће наступати други овдашњи тим, формиран пре пет година. Иако је формално сезона прекинута, а табела од 15. марта проглашена коначном, у Другој женској кошаркашкој лиги нису одиграна само последња два кола, где је шабачкој „Дуги“ само једна победа недостајала за математичку сигурност пласмана у највиши ранг, а очекивала су је два ривала која су свакако слабија од Шапчанки. Епидемија короне није дозволила да изборено на паркету, тамо добије и формалну потврду, но то не умањује постигнуће.
-Велики успех и круна досадашњег рада. Трудимо се да предвидимо сваки корак, када је то могуће и у скалду тим да стварамо стратегију. Били смо близу и претходне сезоне, али нисмо жалили за њом, већ смо одмах кренули да правимо план за нову прилику. Рад и напредак нас је довео међу два најбоља тима, Арт се издвојио, а главног ривала за друго место смо два пута савладали и заслужено смо изборили Прву лигу – каже Вук Степановић, тренер екипе који је са нама делио размишљања о досадашњем раду и наредним изазовима.
У раду са углавном малдим тимом, неопходно је бити тренер, педагог, пријатељ, ауторитет. Некада помаже блага реч, док је некада неопходан и виши тон да се неко тргне из летаргије, сматра Степановић.
-Рад са младим играчима најбоље описује стара српска крилатица “гвожђе се кује док је вруће”. У том смислу, понекад је неопходно и повисити тон да би се достигла тачка топљења, да би се млади играчи ставили у позицију одређене врсте притиска, а све са циљем да пронађу начин да из такве ситуације изађу. Кошарка је врло динамичан спорт и неопходно је брзо размишљати и брзо реаговати, а ја сматрам да је ово један од начина како се стиче ментална снага да се донесу праве одлуке када је то потребно. Дакле, све што радим увек је унапред испланирано и има свој циљ, који је врло често скривен и не баш јасан оку обичног посматрача.
Некада је у привреди бивше државе усвајана „петолетка“, односно петогодишњи план развоја. Колектив „Дуга“ је на крају прве остварио пласман међу најбоље, а сада следи нови петогодишњи циклус.
-Увек размишљамо унапред, иако је, истини за вољу, у нашем друштву тешко баш прецизно предвидети и планирати шта ће се догодити. Примарни циљеви клуба су да школица кошарке која сада броји 60-ак девојчица, уз још 20-ак које тренирају у КК “Микс“ са којим имамо сјајну сарадњу и које у касније узрасту настављају свој развој код нас, буде још бројнија и да достигнемо квоту од 120 - 130 девојчица у нашем систему, за шта верујем да је оптималан број за град величине Шапца. Уз то, циљ је да нека од млађих категорија клуба освоји медаљу на првенству Србије, а ја верујем да ће се то догодити већ наредне сезоне. Такође, волели бисмо да у наредних пар година играмо неко међународно такмичење са млађим селекцијама, попут WABA лиге до 17 или до 15 . Што се тиче сениорског састава, план је да се задржимо у највишем рангу такмичења дуго година, уз продукцију младих играча из наше школе који треба да постану носиоци игре. Уколико се укаже прилика, нећемо бежати ни од наступа у међународним такмичењима, али је то за сада далеко.
За виши ранг потребна је додатна снага, пре свега искуство. Већ је договорен одлазак доскорашње кошаркашице „Бора“ Јелене Јозић, а финансије ће кројити и могућности у елити.
- Овој младој екипи, која има заиста велики потенцијал, потребно је само пар старијих, искуснијих саиграчица које би “повукле” када нешто крене по злу у игри. Уколико будемо у могућности да то себи приуштимо, сматрам да врло лако можемо да дођемо у ситуацију да будемо велики хит и изненадимо многе који нас виде у борби за опстанак. Моја тренерска филозофија коју преносим на своју екипу јесте да не смемо да размишљамо о опстанку јер је то по мени дефетизам, већ да гледамо горе и у лигу уђемо са жељом да будемо шампиони. Да ли је то реално размишљање, вероватно да није, али моје девојчице и ја ћемо тако наступити јер то дугујемо себи, шабачкој публици која нас подржава, али и историји шабачког спорта која је у сваком смислу - шампионска.

Фото: ЖКК "Дуга"-фб страна клуба, Л. Ђуричић
Д. Б.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa