Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
Супер лига по групама
РУКОМЕТ: СУПЕР ЛИГА

Супер лига по групама

Две групе по осам екипа. Четири најбоље из обе настављају у четвртфиналу плеј офа. Металопластика и Војводина од почетка. Смањење лиге и јединствено такмичење од 2022. године
Супер лига ће изгледати онако како, крајем маја није желела већина клубова чланица Асоцијације рукометних клубова. Ипак, АРКУС не доноси коначне одлуке, већ Рукометни савез, а он није одустао од проширене лиге на чак 16 клубова и само у тим оквирима је Асоцијација имала аутономију да делује и предложи модел.
Остаје 16 клубова и одлука о лиги која ће бити подељена у А и Б групу, на основу пласмана претходне сезоне и распоређивање СЕХА лигаша, као носилаца у по једну. После 14 кола, у систему свако ппротив свакога, формира се коначна табела по групама. Најбоље четири екипе из А, односно Б групе играће у плеј офу, а остали у плеј ауту. Предлог Управног одбора АРКУС-а је да наредног пролећа не буде преношења бодова у плеј оф, већ да се одигра нових 14 кола и сви почну од нуле. У збиру екипе очекује 28 утакмица на домаћој сцени.
МЕТАЛОПЛАСТИКА је по овом предлогу смештена у групу Б заједно са нишким Железничаром, Новим Пазаром, Рударом из Костолца, Шамотом, Обилићем, Црвеном Звездом и једном екипом из Супер Б лиге познатом по завршетку баража заинтересованих. Шапчане очекује и СЕХА лига, где систем такмичења није познат, али је јасно да ће бити знатно више мечева за „плаве“ него претходне сезоне.
Интересантно је да предлогом смањење лиге ступа на снагу тек од 2022. године. Две најслабије екипе на крају предстојеће, после плеј аута, напустиће највиши ранг, замениће их прваци у две Супер Б групе, а тек ће на крају наредног шампионата 2021/22. (одиграног по истом систему) четири клуба напустити Супер А лигу, два из упер Б ће се придружити и онда ће настати поново јединствена лига са 14 клубова и плеј офом по куп систему само за четири најбоља тима.
У образложењу одлуке о две група истакнуто је да је циљ мањег броја утакмица због могућих нових померања термина услед најаве новог таласа вируса, потом смањеног буџета клубова и мањих трошкова такмичења, као и наступа у СЕХА лиги два клуба, те би јединствена лига, по мишљењу предлагача, била превелико оптерећење за њих.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa