Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Заштита малине после завршене бербе

Заштита малине после завршене бербе

Потребно да се након обављене бербе у засадима малине изврши сечење и уклањање старих изданака. Резидбу обавити што је могуће ниже до земље, затим оставити те изданке да се лагано свену и сасуше (3-5 дана)
Заражени пупољци, који се налазе у пазуху листа, углавном пропадају током зимског периода и из њих се не развија родна гранчица. Од правилног развоја и неге овогодишњих изданака малине зависи у многоме њихово здравствено стање и род у наредној години. Због тога је потребно да се након обављене бербе у засадима малине изврши сечење и уклањање старих изданака. Резидбу обавити што је могуће ниже до земље, затим оставити те изданке да се лагано свену и сасуше (3-5 дана), што је потребно да би се млади изданци адаптирали на јаче осунчавање, а затим их резидбом изнад прве, па изнад друге жице лагано уклонити, да се не оштете нови изданци. По дужном метру шпалира одабрати око 10 здравих и добро формираних изданака. Остале младе изданке, а нарочито оне оболеле или оштећене орезати до основе и уклонити, водећи рачуна о равномерном склопу изданака.
За заштиту од болести треба користити фунгициде као што су: Quadris, Promesa, Quin ili Azaka (azoksistrobin) 0,075% ili Acord (tebukonazol) 0,075%.
Слободан Гошић ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa