Инфо

24. септембар 2020.24. сеп 2020.
Смех је најздравији лек
ОДРЖАНА 52. ЧИВИЈАДА У ДРУГАЧИЈЕМ ФОРМАТУ

Смех је најздравији лек

Највећи део садржаја је отказан, како би се испоштовале све епидемиолшке мере. Оно што је одржано организовано је уз праћење свих препорука Завода за јавно здравље. Чивијада 2020. неће се памтити само по томе што је први пут била у онлајн издању, него и по рекордном броју афоризама пристиглих на конкурс
Овогодишња 52. Чивијада била је у потпуности у складу са годином у којој је одржана, другачија од свих ранијих. Мото јој је, у складу са ситуацијом био “И смех је заразан”. Скромна, можда најсмешнија на свету, углавном се пратила од куће, али успела је да сачува чивијашки дух.
Највећи део садржаја је отказан, како би се испоштовале све епидемиолшке мере. Оно што је одржано организовано је уз праћење свих препорука Завода за јавно здравље.
За председника Чивијашке републике реизабран је судија Миодраг Миша Мајић.
Манифестацију је трационално отворио Чивијашки добошар у четвртак. После обраћања на Тргу шабачких жртава провезао се кочијама са краљицом Чивијашког карневала Софијом Милутиновић како би што више грађана сазнало да је свечано отворен “Белосветски вашар хумора и сатире”.

Најбољи
Жири у саставу: Зоран Николић Зозон, који је председавао, Раде Ђерговић и Марко Сомобрац изабрао је најбоље афоризме, сатиричне приче, карикатуре и дечје саставе на тему “Дан када сам се највише смејао/ла”.
Афоризми
1.Милан Р. Симић
2. Александар Чотрић
2. Александра Филиповић
3. Зоран Ђуровић
3. Васил Толевски
Сатиричне приче
1. Љубомир Илић – Свуда само он
2. Милко Стојковић – Као сав нормалан свет
2. Александар Стојадиновић – Избор
3. Владислав Влаховић – Најкраћа прича
3. Веселин Милићевић – Кандидат из луднице
Карикатуре
1.Иван Тодић – Фото корона
2. Мића Милорадовић – Бити или не бити
3. Драгослав Милутиновић – Без речи
3. Зоран Михаиловић – Маске
Радови деце из основних школа
1.Стефан Гавриловић IV- 2
2. Николина Пантелић III -6
3. Николина Ивановић IV -1
3. Анђела Косанић VI –6


-Чивија, тај тајанствени бренд благотворно делује на сва друштвена дешавања. Лечи од свих болести, од лажних обећања оних који кроје наше судбине, незапослености, беспарице, лаж и преваре. Од Чивије нема бољег лека. Народе чивијашки, ваше је неотуђиво и врховно право да се смејете себи и другима, јер смех је најлековитији и најздравији лек, биле су речи Чивијашког добошара на отварању.
Истовремено, на Тргу је отворена и изложба афоризама и карикатура. Пролазници су могли да виде неке од најуспешнијих радова ове, али и ранијих Чивијада.
Тек трећи овогодишњи Базар старих и уметничких заната отворен је у петак. Било је на њему свашта уобичајено и по нешто егзотично. Тако су уз мед, слатка, џемове, бомбоне, декупаж дрангулије, накит, били и производи са неких других континената, који су успели и код нас. Перуанска јагода из Мајура, кивано, или афричка диња из Мачванског Белотића и најљуће мексичке папричице мамили су својим бојама и занимљивим изгледом пролазнике.
Иако је првобитно било планирано да Базар траје два дана, препорука ЗЗЈЗ била је да се он одржи таком само једног дана, што су организатори и испоштовали.
Чивијашког карневала, који је ове године требао да сеодржи 13. пут, није било, бар не у оном облику на који су Шапчани, али и њихови гости навикли. Волонтери, који су сваке године невидљиви, али најзаслужнији да све функционише како треба, окупили су се и послали поздраве карневалским трупама које су током претходних година учестовале на овој манифестацији.



-Ми смо сви једна велика породица. Први пут да сам већ за Нову годину имао завршено све око Карневала. Сви гости су већ били смештени и први пут је Шабац имао капацитете да се сви они сместе у граду. Имали смо пријављену 31 групу, заједно са нашим. Дошле би загребачке мажореткиње, које су првакиње Европе и света, као и словеначки Национални дувачки оркестар, наводи координатор Чивијашког Карневала Радушко Јанковић.
Током претходних 12 година више од 300 карневалских група гостовало је у Шапцу. Гости су били како из земље, тако и из бројних иностраних земаља.
-Овогодишњем Карневалу посебно су се радовали Малтежани. Шабац је за њихов стандард јако јефтин, тако да су се прошли пут кући вратили са пуним кутијама поклона, каже Јанковић.
Уместо Карневала у петак вече Шапчани су могли да виде представу Позоришта лутака “Пинокио” из Земуна “Макс Металик”. Лутка висока 5 метара и тешка око 300 килограма прошла је главним градским улицама. Представа је пре Шапца извођена у бројним европским земљама, али и на неким фестивалима ван Старог континента.
Дух карневала донеле су и Шабачке мажореткиње, краљица Карневала и маскота Чиви. Иако организатори нису смели да позивају грађане да изађу у већем броју на улице, они који су у том моменту били напољу уживали су у сваком сегменту овог мини Карневала.
-Трудили смо се да одржимо нит. Карневала је било, али га није било. Зато нам је слоган био “Моша”, каже Радушко Јанковић.

Балон стигао до Мађарске
Прошле године хелијумски балон “Чивијашких генијалаца стигао је до Пљевље у Црној Гори, а Иван Свркота, средњошколац који га је пронашао био је гост Шапца. Ове године ветрови су дували на другу страну и један од балона слетео је на пут за Будимпешту, код места Бодоглар у Мађарској. Срећним проналазачима Чивијашког балона Туристичка организација Града Шапца послаће ваучер како би и они дошли да упознају Шабац.


Директор Туристичке организације Града Шапца Срђан Митрашиновић истиче да је једини кривац за отказивање централних догађаја Чивијаде искључиво Ковид 19.
-Ковид је одложио или отказао све догађаје у целом свету. Потрудили смо се да организујемо све оно што је било могуће у оквирима поштовања епидемиолошких мера и препорука Завода за јавно здравље. Истовремено смо желели да људи виде оно што се одржава, али се и надали да неће доћи много људи. Шапчанима недостаје нормалан живот и то се видело и по реакцијама на садржаје који су се одржали, каже Митрашиновић.
Сматра да је онлајн издање Чивијаде имало предност што се ова манифестација нашла на клик од сваког ко је желео да је види и да је била доступна доста већем броју људу него до сада.
-Верујемо да се један број тих људи заинтересовао и да ће доћи на неку наредну Чивијаду. Времена су тешка и борба за егзистенцију одваја људе од лепих ствари, а ми смо лепе ствари овде имали ових неколико дана у септембру. Шапчани и њихови гости су остављали по страни, бар на кратко, оно што их мучи. Сада је све морало овако. На снази су мере које треба сви да поштујемо не зато што морамо, него зато што смо одговорни и према себи и према другима. Све што смо организовали је лепо изгледало, али су људи навикли да то буде много другачије, каже Митрашиновић.
Овогодишња Чивијада неће се памтити само по томе што је први пут била у онлајн издању, него и по рекордном броју афоризама пристиглих на конкурс. Послато је око 7.000 афоризама, а и број карикатура и сатиричних прича био је већи него раније.



Први пут су и ученици писали састав на тему “Дан када сам се највише смејао/ла”. Ово је још прошле године предложио тадашњи, а и садашњи председник Чивијашке републике Миша Мајић, који се свог хонорара одрекао за награде деци чији радови буду изабрани за најбоље. Посебно се истакла ОШ “Лаза К. Лазаревић” која је послала највише састава, а њихови ученици писали су и један заједнички у ком су се присетили прошлогодишњег Карневала на ком су учествовали.
Традиционално пуштање балона “Чивијашких генијалаца” био је још један сегмент који је испунио услове да се одржи. Балони са порукама пријатељства отишли су у етар са шест локација у граду: испред Дуњића куће, Библиотеке шабачке, из Великог парка, са Винаеровог и Трга шабачких жртава и са Моста на Сави.
Чивијада је завршена великим ватрометом на Сави у суботу увече.
M. Mијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa