Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
Стиже “велики прота”
ИЗ ПЕРА ШАБАЧКОГ АДВОКАТА, МАГИСТРА ПРАВА СЛОБОДАНА ЛАЛА СМИЉАНИЋА

Стиже “велики прота”

Кроз историјску личност проте Николе Смиљанића, једног од највећих јунака СПЦ у њеној вишевековној историји, аутор говори о генези својих предака у омиљеном мачванском селу. У знак захвалности знаменитом земљаку, поред књиге и споменик би да му подигне
За сада се лик проте Николе Смиљанића, јунака оба српска устанка, рођеног у Бадовинцима, око 1760. године налази на слици великог формата (“Саветовање војвода пред Мишарски бој”, Милића од Мачве која се чува у Шабачком музеју, а сећање на њега побуђује и камени споменик, који се после дугог “путешествија” скрасио испред црке у Мачванском Белотићу, где је рођена његова мајка Смиљана ( рођ. Станковић). Овај сеоски храм посвећен је Светом Мрати, а то је Николина слава. Протин отац Глигорије и мајка Смиљана, носили су презиме Бијуклић, као и сам Никола у раним годинама. Након очеве смрти мајка се, заједно са децом враћа у Мачвански Белотић и Никола касније мења презиме у Смиљанић.

Све то и много више може се наћи у новој књизи шабачког адвоката, магистра права, Слободана Лала Смиљанића, која је припремљена и ускоро ће се наћи пред читаоцима.

-На основу грађе коју је прикупио, аутор приступа веома важном подухвату-стварању литерарног портрета родоначелника породице. Радња романа детаљно прати живот и активности проте Николе Смиљанића. Богата имагинација писца задире у све сегменте протиног живота. Тиме је добијена течна фабула, без паузе у приповедању, а која у форми романа уводи читаоца у животопис знаменитог проте, пише у рецензији историчар Небојша Цвејић, који примећује силну мотивацију и жељу аутора да читаоцу што више приближи време и начин живота свог давног претка, кога је каже 1815. године отровао Марко Штитарац по налогу Милоша Обреновића.

И тек што је завршио књигу, Смиљанић је посредством својих земљака, а пре свих Аврама Гишића из Мачванског Белотића, дошао на идеју да подигне велики споменик проти Николи Смиљанићу у Белотићу, где би овог, једног од највећих јунака СПЦ у њеној вишевековној историји приказао на коњу са сабљом у руци. И на свом радном столу држи урамљену протину слику, пресликану са поменутог уља на платну Милића од Мачве.

-Култура сећања је изузетно важна и за појединца и за народ у целини. Свест о пореклу, знање и сећање на дела наших претходника, чувари су идентитета. Дужност нам је да у том духу одгајамо оне који долазе за нама. Остаје им у наслеђе да све то даље шире међу својим потомством , како би и ти потомци могли наставити са овом светом мисијом. Тако чувамо дух народа. Тако се можемо надати да ће нас бити и да ће мо и даље постојати, Цвејић.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa