Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Фото: ШПУ

Фото: ШПУ

Школа примењених уметности у Студентском културном центру

Афирмација младих

Студентски културни центар у Београду препознаје квалитет рада секције Школе примењених уметности и даје могућност да ученици своје радове прикажу широј публици. Изложба сведочи о изузетном педагошком раду и посвећености професора, али и љубави ученика према фотографији
На деветој изложби секције за фотографију и дигиталну графику Школе примењене уметности Шабац, под називом ИНТРО, у Срећној галерији Студентског културног центра у Београду, до 25. марта, излагаће талентовани млади аутори, за које се и претходних година наводило „да им по таленту и успелим радовима у домену фотографије у Србији нема равних вршњака“. Овогодишња поставка је наставак успешне сарадње ШПУ и Студентског културног центра у афирмацији младих стваралаца.

Полазници секције за фотографију и дигиталну графику у Школи примењених уметности у Шапцу, из године у годину освајају награде на међународним и републичким изложбама и смотрама


-Ученици Школе примењених уметности у Шапцу, који су показаним резултатима у домену фотографије привилеговани да буду полазници секције за фотографију и дигиталну графику школе, у свом профилисаном наставном програму, улазе у магични и заводљиви свет фотографије савладавајући како основе тако и тајне фотографије и фотографских техника и, кроз рад у секцији, истражујући креативне могућности овог медија. Полазници секције за фотографију и дигиталну графику у Школи примењених уметности у Шапцу, из године у годину освајају награде на међународним и републичким изложбама и смотрама, а за изузетно постављен педагошки концепт секције заслужни су професор Михаило Симовић и директорица школе Невенка Ђокић – истиче уредник срећне галерије Мики Пјешчић.

На радовима 15 младих аутора забележени су делићи свакодневице сагледани из неког другачијег угла; фрагменти окружења; несвакидашњи моменти са путовања; али и рефлексије емотивних стања и имагинарних светова. Посебан сегмент на њиховим радовима заузима портрет, као најчешћи и најекспресивнији мотив.
-Драго ми је што наша школа поново излаже у Студентском културном центру у Београду, јер волим ту изложбу и радујем се што сам део тога. Ово је трећи пут да се моје фототографије налазе у Срећној галерији СКЦ-а. Сваке године једва чекам тај догађај и са сигурношћу могу рећи да је то један од најлепших догађаја за мене. Свима бих предложила да се опробају у области фотографије и да учествују у раду ове секције, коју веома стручно и посвећено води професор Михаило Симовић. Нажалост ове године нећемо бити у могућности да присуствујемо отварању изложбе, због неповољне епидемиолошке ситуације – каже ученица ШПУ Ксенија Опанковић.
-Част ми је и задовољство што по први пут излажем своје фотографије. Жао ми је што моји другари и ја нећемо присуствовати отварању изложбе због тренутно лоше епидемиолошке ситуације. Сви наши радови настали су на часовима секције у школи. Наша секција има дугу традицију, а освајали смо и доста награда на међународним и републичким такмичењима. Све то моје другаре и мене подстиче да уз нашег професора и даље вредно учимо, радимо и правимо прелепе фотографије – додаје ученица Ксенија Јевтић.


Рад секције за фотографију и дигиталну графику у Школи примењених уметности Шабац одређен је годишњим програмом рада школе, али и четворогодишњим циклусом школовања. Професори предано раде са талентованим ученицима како би на најбољи начин исказали свој уметнички потенцијал.
-Часови секције за фотографију и дигиталну графику ученицима омогућавају да науче основне тенике фотографисања и употребе фотографске опреме, као и елементе композиције. Борећи се са светлосним условима, лимитирани просторним и временским оквирима, полазници секције за фоторафију изнова изналазе инспирацију у мотивима из свог окружења, документујући на својим радовима континуум промене. Проблем превођења тродимензионалних облика у дводимензионални формат, посебно је изражен у медију фотографије, која у својој основи има тенденцију стапања планова у једну раван. Изабрати угао из ког се на најјаснији начин сагледава мотив који се фотографише, сачувати илузију треће димензије, и истовремено направити аутентичан кадар који испуњава естетске критеријуме, представља посебан изазов – појаснио је ментор секције Михаило Симовић.

Све досадашње изложбе полазника ове секције представљале су радове високог степена квалитета као примери успелог рада врхунског квалитета додаје директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић.

Аутори изложених фотографија су: Исидора Новаковић, Анђела Јерковић, Душан Станојловић, Ксенија Опанковић, Симона Опанковић, Ксенија Јевтић, Борис Чекић, Никола Максимовић, Ксенија Димитрић, Анамарија Фејзић, Никола Бабић, Дејана Шобић, Анђелија Васић, Анђела Михаиловић и Матија Боројевић.


-Ова изложба говори о изузетном педагошком раду и посвећености професора Михаила Симовића, али и огромној љубави наших ученика према медију фотографија, као јединственом начину сагледавања света око себе и у себи о чему говори и овогодишња изложба под називом ИНТРО. То је својевсртан чин интроспекције, али и посматрања окружења, пејзажа, градова и људи. Посебно ми је драго што већ девет година заредом Студентски културни центар у Београду препознаје квалитет рада наше секције и отвара могућност да наши ученици своје радове прикажу широј публици.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa