Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Ljubovija.info

Ljubovija.info

Урађен предлог решења за изградњу тунела кроз Прослоп

Корак ближе тунелу

Улазни портал из правца Љубовије био би код „СКЛОПА“, а излазни у месту Царина у Пецкој. Дужина тунела износи око 2,2 км, а паралелно са његовом главном цеви биће постављен и тунел за евакуацију на осовинском одстојању од 15 м. Конструктивни карактер предвиђених тунелских конструкција је такав да се подразумева примена Нове аустријске тунелске методе – НАТМ
Саобраћајни институт „ЦИП“ урадио је предлог решења о могућности побољшања дела државног пута IIA реда број 141 од Љубовије до Пецке са изградњом тунела кроз превој „Прослоп“.
Тренутна дужина деонице Љубовија – Пецка је 23 км, док је грађевинским решењем предвиђена измена у дужини од 8,6 км са делимичном променом трасе државног пута и изградњом тунела. Улазни портал из правца Љубовије био би код „СКЛОПА“, а излазни у месту Царина у Пецкој. Дужина тунела износи око 2,2 км, а паралелно са његовом главном цеви биће постављен и тунел за евакуацију на осовинском одстојању од 15 м. Конструктивни карактер предвиђених тунелских конструкција је такав да се подразумева примена Нове аустријске тунелске методе – НАТМ.
Новом трасом пута би се побољшала проточност постојећег саобраћаја и привукао би се нови, па је регистровано „уско грло“ у самом центру места Пецка. Такво проблематично место се може решити извођењем обилазнице око Пецке у дужини од око 800 м од Чутурића сокака, где би се обилазница одвојила од државног пута IIА реда број 141 па до локације близу ушћа реке Царинке и Драгодолке, где би се траса вратила на трасу државног пута. На том потезу је потребна изградња моста мањег распона преко реке Царинке.
Целокупна дужина планиране саобраћајнице, заједно са новим деоницама отворене трасе, тунела и рехабилитованог одсечка износи око 8,6 км, а процена инвестиционе вредности предложеног решења износи око 55 милиона евра.
Отварањем моста „Братољуб“ очекује се све већи привредни развој и развој туристичких потенцијала Љубовије и околине, чиме ће доћи до повећања интензитета саобраћаја где се могу очекивати и промене у трасама кретања теретних возила. Могућности привредне сарадње региона Ваљева и Љубовије, односно Братунца ће се повећати. Изградњом тунела кроз Прослоп скратило би се време путовања, повећала проточност и безбедност саобраћај и у великој мери смањили трошкови одржавања пута, нарочито у зимским условима.
Ljubovija.info

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa