Инфо

17. јун 2021.17. јун 2021.
Очекивања министра Недимовића се остварују
ЦЕНА ТОВНИХ СВИЊА КРЕНУЛА УЗЛАЗНОМ ЛИНИЈОМ

Очекивања министра Недимовића се остварују

Товљеници поскупели. Са 165 динара по килограму живе мере, неки сточари кажу да су на нули. Закон о уређењу тржишта пољопривредних производа даје држави додатне могућности
Информације са терена говоре да је, бар у Мачви дошло до „клизања“ цене утовљених свиња на више, тако да се она у односу на пре месец дана од 125 динара за килограм живе мере и у време протеста сточара у Богатићу, повећала на, за сада 165 динара без ПДВ-а. То је тврде неки овдашњи сточари само да се „покрију“ трошкови и они су на овакав начин на нули. С друге стране ако се гледа, рећиће неко „Боље ишта него ништа“. Такорећи до јуче бележили су огромне губитке. Кажу 50 евра по комаду утовљене свиње. Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, приликом недавног присуства на протесту сточара у центру Богатића, тврдио је да ће ускоро доћи до стабилизације и повећања цене товљеника. То је на срећу сточара и почело да се остварује.

По хитном поступку решени су и неки други проблеми, а и епидемиолошка ситуација у земљи знатно се поправила, што је ишло у корист произвођача свиња. Објективна очекивања говоре да ће ситуација у овој важној области рада бити још повољнија за произвођаче. Овде се у првом реду мисли на отварање тржишта и већу потражњу за свињским месом.

Произвођачи попут Мирослава Сладојевића из Бадовинаца, Бојана Туфегџића из Узвећа, кажу да су они најзадовољнији кад цена не варира. Тиме се кажу обезбеђује и одређена социјална сигурност, али и гарант дугорочнијег битисања у овој области рада.

Мачвани су, бар када је о овој производњи реч, једни од бројнијих у Србији. Сведочи и томе и присуство на протесту у Богатићу, али овде смо забележили и доста произвођача из Руме и Бачке Паланке.
Све скупа охрабрила је и вест министра Недимовића да одмах по прибављању одговарајућих здравствених дозвола треба очекивати већи извоз меса у Русију и Европску унију.

У прилог већем задовољству иде и чињеница да је усвојен Закон о уређењу тржишта пољопривредних производа, чиме су дате веће могућности држави да додатно интервенише ако дође до драстичнијег поремећаја цена, између осталих и свињског меса на тржишту.

Све скупа чини се већа заштита произвођача и ове захтевне производње која тешко подноси поремећаје на тржишту.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa