Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Шабац у знаку 11. фестивала гудача
Музичка школа „Михаило Вукдаговић“

Шабац у знаку 11. фестивала гудача

У организацији гудачког одсека Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, од 18 до 22. марта у Шапцу је одржан 11. фестивал гудача на којем је учествовало 120 такмичара – ученика основних и средњих музичких школа из Србије и региона. Такмичари, које је спремало 35 професора, у пратњи 25 корепетитора узели су учешће у 4 дисциплине: виолина, виола, виолончело и камерна музика
У организацији гудачког одсека Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, од 18 до 22. марта у Шапцу је одржан 11. фестивал гудача на којем је учествовало 120 такмичара – ученика основних и средњих музичких школа из Србије и региона. Такмичари, које је спремало 35 професора, у пратњи 25 корепетитора узели су учешће у 4 дисциплине: виолина, виола, виолончело и камерна музика.

Учеснике такмичења оцењивали су Јелена Вукајловић (професор виолине, МШ „Коста Манојловић“ – Земун), Милан Чизмић (професор виолине, МШ „Славенски“ – Нови Сад), Снежана Стевановић (професор виолине, МШ „Живорад Грбић“ – Ваљево), ван. проф. др ум. Владимир Марковић (Музичка академија – Источно Сарајево, Босна и Херцеговина), Невена Бусарац (професор виолончела, Школа за музичке таленте – Ћуприја), Марко Миленковић (вођа виола, Stuttgarten Kammerorchester – Штутгарт, Савезна република Немачка), као и професори виолине шабачке музичке школа Драгана Гајић-Милошевић, Љиљана Максимовић, Жељко Јанковић и Горан Димитријевић и професор виолончела Јована Парчетић.

Звање лауреата у дисциплини виолина припало је Миливоју Јовановићу, ученику МШ „Живорад Грбић“ из Ваљева, класа Ангелина Новаковић. За најбољу ученицу средње школе у дисциплини виолина проглашена је Тина Петровић из МШ „Живорад Грбић“ из Ваљева (класа Ангелина Новаковић), а за најбољег ученика основе школе Лазар Глигорић из МШ „Петар Кранчевић“ из Сремске Митровице (класа Милан Чизмић).

У дисциплини виолончела све три главне награде припале су ученицима Школе за музичке таленте из Ћуприје. Звање лауреата понела је ученица Кристина Антић (класа Невена Бусарац), док је за најбољег ученика средње школе проглашен Жељко Тамбурић (класа невена Бусарац), а за најбољу ученицу основне школе проглашена је Петра Филиповић (класа Ели Крстева).

Лауреатима 11. гудачког фестивала припала је и новчана награда, док су најбољи ученици награђени бесплатном котизацијом за 12. фестивал гудача планиран за 2022. годину.
Ученици шабачке музичке школе и њихови наставници и на овом такмичењу постигли су запажене резултате освојивши 14 првих, 7 других и 1 трећу награду.

Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ још једном се показала као изузетан организатор једног од низа фестивала и на пар дана поново била центар уметничких дешавања у граду


Прву награду у дисциплини виолина освојили су следећи ученици: Тина Марјановић и Ена Бојић (класа Драгана Гајић-Милошевић), Јована Симић и Андреа Вукашиновић (класа Жељко Јанковић), Немања Петровић (класа Милан Богдановић) и Сташа Гавриловић, Милица Илић, Лена Глигорић, Ленка Јовановић и Стефан Николић – класа Горан Димитријевић. Друга награда припала је Елени Недић (класа Милена Спасојевић-Пајић), Александру Пајичићу и Сари Савић (класа Драгана Гајић-Милошевић), Емилији Којић и Марти Јовичић (класа Љиљана Максимовић) и Софији Грубић (класа Жељко Јанковић), док је трећу награду освојила Ања Адамовић (класа Љиљана Максимовић).

У дисциплини виолончело МШ „Михаило Вукдраговић“ имала је два такмичара (класа Јована Парчетић), при чему је Вук Ристић освојио прву, а Миа Ђуричић другу награду.

У дисциплини камерна музика ученици шабачке музичке школе понели су три прве награде: Трио „Ентика“ (Ена Бојић,Тина Марјановић и Катарина Гачић) и Трио „Мас“ (Марта Јовичић, Анђела Сенић и Сара Арсеновић) – класа Драгана Гајић-Милошевић, као и Дуо „Станлио и Олио“ (Стефан Николић и Лука Ивановић, класа Горан Димитријевић).

Првог дана Фестивала у свечаној сали Музичке школе одржан је и концерт на којем су наступили Марко Миленковић (виола), Јована Парчетић (виолончело), Марија Обреновић и Борис Јекић (клавир). Извођачи су својим наступом оставили снажан утисак на бројну публику, чиме су додатно улепшали фестивалске дане.

Музичка школа „Михаило Вукдраговић“ још једном се показала као изузетан организатор једног од низа фестивала и на пар дана поново била центар уметничких дешавања у граду. Сјајна организација која је протекла у позитивној атмосфери, дружењу и изражавању кроз музику, засигурно ће бити разлог да презадовољни учесници и наредне године посете наш град.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa