Инфо

15. фебруар 2023.15. феб 2023.
Има ли места полемици
СВЕТИ ТРИФУН И(ЛИ) СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Има ли места полемици

Свети Трифун, и(ли) Свети Валентин? Који је „наш“, а који „њихов“?
Јуче, 14. фебруара, СПЦ и верници обележили су Светог Трифуна, а припадници римо-католичке вероисповести Светог Валентина. Ова чињеница некима представља изазов и вечити мотив за полемику: Шта и кога празновати?

Свети мученик Трифун живео је у трећем веку, у Малој Азији. Када је цар Гордијан чуо да молитвом исцељује болесне, позвао га је да дође у Рим и излечи његову душевно оболелу кћер. Скромни младић Трифун излечио је Гордијану, а цар га је наградио обиљем дарова. Он је све разделио сиромашнима и вратио се у своје село да чува гуске и Богу се моли. Погубљен је за време цара Декија, који је прогонио хришћане, 14. фебруара 250. године. Као заштитника славе га виноградари, винари и гостионичари.

У западно-хришћанској традицији, прослављен је Свети Валентин, који СПЦ обележава 19 јула (по новом календару). У питању је исти светитељ који је живео у 3. веку, у време цара Клаудија. Да би забуна била већа, поред светог свештеника Валентина, у исто време је живео и епископ Валентин, кога Српска православна црква помиње 12. августа.

О светом свештенику Валентину писао је Свети Владика Николај у Охридском прологу: „Валентин свештеник би предан неком војводи Астерију, да би га овај усаветовао да се одрекне Христа. Но Валентин молитвом исцели Астеријеву ћерку, која две године беше слепа, и крсти по том Астерија и сав дом његов. Сви они на разне начине примише муке и смрт за Христа Господа, који их прими у бесмртно царство своје, да се вечно радују.“

Изгледа да полемици места нема.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa