Инфо

30. март 2023.30. мар 2023.
Фото: Школа примењених уметности

Фото: Школа примењених уметности

Изложба Секције за фотографију и дигиталну графику Школе примењених уметности у СКЦ-у

Континуитет квалитета представљен у Београду

„У години у којој Школа примењених уметности обележава јубилеј, 30 година постојања, поносни смо на наше резултате, а посебно поносни на континуитет рада секције за фотографију и дигиталну графику“, истакла је директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић
У Срећној галерији Студентског културног центра у Београду, у оквиру излагачког циклуса Афирмација младих по једанаести пут представљена је изложба фотографија Секције за фотографију и дигиталну графику Школе примењених уметности из Шапца.

„Тематски опус изложених радова креће се од минималистички компонованих детаља, извучених из контекста и сведених до апстракције, преко портрета изнијансираних емотивних стања, затим лирских призора, пригушених смирених тонова, све до драматичних перспектива урбаног пејзажа“, наводи професор Михаило Симовић аутор поставке.

Фото: Школа примењених уметности


-И ова једанаеста изложба фотографија представља једно ново и јединствено искуство за мене лично, али и за полазнике секције за фотографију. Срећна галерија Студентског културног центра у Београду баштини дугу традицију, у овој галерији су излагали и излажу неки од најзначајнијих представника домаће и међународне ликовне сцене. Радост коју наши ученици осећају када виде своје радове на изложби преноси се и на нас њихове наставнике и менторе и мотивише нас да са још већим еланом приступамо осетљивом и захтевном послу образовања младих ликовних стваралаца, како бисмо им пружили прилику да свој ликовни потенцијал развијају на најбољи начин у складу са својим сензибилитетом – изјавио је ментор секције за фотографију и дигиталну графику Школе примењених уметности Михаило Симовић.

Фото: Школа примењених уметности


36 фотографија младих аутора у СКЦ-у
На изложби „ЕХО“ је приказано 36 фотографија младих аутора, ученика и ученица од првог до четвртог разреда Школе примењених уметности. Дугогодишња сарадња важан је сегмент афирмације младих талентата.

„Ово је моја прва изложба у СКЦ-у, сматрам је јединственом приликом да научим нешто ново, стекнем нова знања. Драго ми је што нам школа омогућава да кроз овакве изложбе стичемо драгоцена искуства. Поред похвала које добијамо за своје радове, свака критика је добродошла и помаже нам да свој рад унапређујемо и усавршавамо.“ (Лазар Радивојевић, ученик и полазник Секције)

-Праћење рада младих уметника, студената академија, средњих и виших школа ликовних и примењених уметности и пружање могућности за афирмацију најталентованијих, кроз изложбе њихових најквалитетнијих остварења, једна је од основних стратегијских смерница Срећне галерије СКЦ-а, па је сходно томе, и квалитет који, из године у годину показују ови млади фотографи, нашао своје место на овој, сада већ традиционалној изложби. Професор Симовић наводи да ове фотографије карактерише „неусиљеност израза, својствена ауторима младе генерације, као и тежња ка спонтано компонованим кадровима, неоптерећеним строгим правилима и дефиницијама“, са чиме се можемо сложити, али само у квалификовању ових радова као заиста изузетно успешних остварења у домену фотографије. Јер, ако не бисмо имали увид и податке о аутору, већину радова са ове изложбе могли бисмо прихватити као дело зрелог уметника фотографије – рекао је уредник програма Срећне галерије СКЦ Београд Милосав Пјешчић додавши да су ученицима значајна подршка и „ветар у леђа“ професори и управа школе.

„Ово је друга изложба фотографија на којој излажем. Имала сам прилику да учествујем у постављању радова и да стекнем нова познанства. Изложба је у веома посећеној галерији и за мене представља изузетно искуство.“ (Хана Находовић, ученица и чланица Секције)


Захвалница за вишегодишњу подршку
Поводом 30 година рада Школе примењених уметности, на отварању изложбе директорка школе Невенка Ђокић је уручила захвалницу уреднику Срећне галерије СКЦ-а Београд Милосаву Пјешчићу за вишегодишњу подршку излагачкој делатности и афирмацији ученичког стваралаштва у области фотографије.

Милосав Пјешчић, Невенка Ђокић и Михаило Симовић, Фото: Школа примењених уметности


-У години у којој Школа примењених уметности обележава јубилеј, 30 година постојања, поносни смо на наше резултате, а посебно поносни на континуитет рада секције за фотографију и дигиталну графику, коју са великом посвећеношћу и истрајношћу развија и снажи професор Михаило Симовић. Ако фотографију сагледавамо као својеврсно мултимедијално путовање кроз време, током ових једанаест година заједничког путовања, ученици су нам омогућавали да визуре времена, људе и окружење, посматрамо кроз њихов објектив и хвала им на томе, као што желим да захвалим и уреднику Срећне галерије Микију Пјешчићу, човеку који је одмах препознао потенцијал и квалитет рада ментора Михаила Симовића и његових ученика и који ево већ једанаест година промовише дух креативности младих у области фотографиje – истакла је директорка и појаснила да се овогодишња поставка може посматрати са два аспекта.

На изложби своје радове преставили су: Хана Нaходовић, Сара Антонић, Лазар Радивојевић, Јана Јелесић, Сара Младеновић, Јелена Мијаиловић, Невена Остојић, Кристина Јеремић, Ана Ђорђевић, Петар Петровић, Ања Јовановић, Тодор Срнић, Леа Харачић, Анамарија Фејзић, Андреа Бугарчић, Никола Ковачевић, Анастасија Ђекић, Леа Харачић, Ђорђе Петровић, Вук Арсеновић, Немања Јелић и Елена Петровић.


-Ехо/одраз онога што је иза објектива на свакој од фотографија и као ехо свега достојног и лепог којег су нам даровали током једанаест година ученици Школе примењених уметности, заједно са својим ментором Михаилом Симовићем.

Изложба ће бити отворена до 27. марта 2023. године.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa