Инфо

27. април 2023.27. апр 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Одржан Ускршњи рок маратон

Шабачка рок сцена живи

Уз поруку „Шабац свира“ наступило је осам бендова: „Катул ферман“, „Призма“, „Витсаида“, „Андрејин крст“, „Спрж“, „Лу“, „Енкор“ и специјални гост „Буч Кесиди“
Са бине у Великој сали Културног центра прелила се енергија младих бендова на публику и потврдила да рок сцена у нашем граду има будућност. Све карте пуштене у продају су распродате, а љубав према добром звуку спојила је генерације које су одрастале уз Ускршњи рок маратон и оне које традицију настављају, уносећи нове, аутентичне стилове и представљајући ауторску музику. Уз поруку „Шабац свира“ у недељу, 16. априла, наступило је осам бендова: „Катул ферман“, „Призма“, „Витсаида“, „Андрејин крст“, „Спрж“, „Лу“, „Енкор“ и специјални гост „Буч Кесиди“.

Фото: "Глас Подриња"


Шабац један од центара рокенрола
Иако је бина у башти била спремна, упорна киша је променила план и свирке „преселила“ у затворен простор. То није утицало на верне поклонике музике која се не воли, већ живи.

-Ту је шест шабачких група, једна из Бијељине и хедлајнери су из Панчева, „Буч Кесиди“. Све је почело ’94, а тај ентузијазам код младих клинаца постоји, како онда, тако и данас. Није се уопште изгубио. Ту им одајем признање. „Спрж“ је формиран 2011, свирају панк и алтернативни рокенрол и убедљиво су најквалитетнији. Већина су ауторски састави, не „скидају“ ствари страних и домаћих рокенрол група, што задивљује. То ми се свиђа код данашњих клинаца. Има још четири- пет група које постоје, али се нису пријавиле за учешће, не знам из којих разлога. Евидентно је да шабачка сцена и даље живи на моје задовољство и да је Шабац и даље један од центара, барем Западне Србије, кад је рокенрол у питању- рекао је хроничар рок сцене Живко Ивковић, задовољан што се манифестација опире времену и трајањем пркоси неким новим трендовима.

Живко Ивковић, Фото: "Глас Подриња"


Након пет маратона, уследио је прекид 1998, а нови талас покренут је 2005. И траје.
-Одајем признање екипи из Културног центра која истрајава, поготово Катарини Јанковић Поповић. Она је и покренула други Ускршњи маратон 2005. Раније је то била права годишња смотра шабачких рокенрол састава, чак ’96, мислим да су биле невероватне 22 групе из Шапца, у стару башту је могло да стане и до хиљаду људи. Културни центар им и данас даје прилику да свирају и на томе сам им захвалан- истакао је он.

Шанса да се млади покажу
Анђела Илић, вокал „Призме“, шабачког алтернативног рок/ метал бенда који постоји од јуна 2022, други пут је наступила.

Фото: "Глас Подриња"


-Свирамо алтернативни рок и метал, који вуче ка психоделичном металу. Тек смо написали прву ауторску песму. Мама и тата од малена слушају рок, па сам га тако и ја заволела и јако ми се допао. Певање доживљавам као неки издувни вентил и прилику да превазиђем неке проблеме са којима се сви суочавамо- наводи Анђела.


Подршка и на сцени и ван ње
Гитариста Јован Јаковљевић први пут је засвирао на Ускршњем рок маратону 2008. уз Rock n Roll Revolution. Ређали су се бендови, а сада је у „Супременсима“. Овог пута дошао је да слуша и пржи подршку различитим саставима.

Јован Јаковљевић, Фото: "Глас Подриња"


-Овај фестивал треба да постоји, да млађи покажу шта знају. Рок сам заволео сасвим случајно. Кад ме другар звао да ми покаже гитару и упалио то једно магично дугме, добио сам прљави звук дисторзије, тако сам прешао у тај свет и наставио да свирам. То је једноставно посебна култура, музика, али и начин облачења. Шабац и даље носи ту причу, и даље се не дају бендови. Ту су многи који су и пре свирали, „Спрж“ који је дуго на сцени и имају свој фазон ауторских песама. Драго ми је да има нових бендова, да се прави нека музика, који год то био жанр- подвукао је Јован, који је завршио Музичку школу, где се такође определио за гитару.

Наталија Марковић и Нина Остојић дошле су да уживају у добром звуку и подрже другаре из бендова.
-Ово је један од репрезентативних догађаја у граду. Морам признати да сам била изузетно пријатно изненађена што долази „Буч Кесиди“, с обзиром на то да није локални шабачки бенд и нисмо то очекивали. Међутим, наш град има да понуди доста квалитетног материјала од стране ауторских бендова. Мени омиљен бенд је „Лу“, највише пашу мојој души, али све похвале и за „Призму“, мислим да ће од тих младих људи постати нешто- каже Наталија, док Нина додаје да је то ретка прилика да се истакну млади музичари града Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


-Ту смо да подржимо своје другове у настајању њихове музичке каријере. „Спрж“ ми је фаворит, поред „Буч Кесидија“. Раније су имали и Шабачки летњи фестивал који је пружао прилику младим бендовима, што је такође много значило- истиче Нина.


Добро је да постоји унутрашња енергија младих људи који желе да испоље своја очекивања и надања у најбољем смеру. Ово је шанса за њих да се покажу. Оваквих дешавања недостаје, док је некад у Шапцу било по 10- 20 концерата, сад су овакве прилике ретке, сагласан је један од посетилаца. Једно је сигурно. Уз такве младе, Ускршњем рок маратону осигурано је трајање и у годинама које долазе.
Д.Д.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa