Инфо

18. мај 2023.18. мај 2023.
Фото: Глас Подриња и КЦ

Фото: Глас Подриња и КЦ

Изложба икона у Културном центру у Шапцу

Веза земаљског и тајанственог света

Представљене иконе 31 аутора. Жири одабрао и наградио најбоље. Награда једногласно подељена на два аутора: Јелени Поповић и Мијалку Ђунисијевићу
На 27. изложби икона у Културном центру у Шапцу представљене су иконе 31 аутора према одабиру жирија (иконописац из Шапца Катарина Перић, иконописац из Новог Сада Никола Ђурић, историчарка уметности Соња Петровић Јагић). Како истичу из КЦ аутори сликајући иконе љубави уливају оптимистичку и спасилачку веру ономе ко их гледа.

-Икона као уметничко дело заснива се на тензији између визуелне перцепције нашега „земаљског света“ и тајанственог света са друге стране. Религијске истине које се налазе и у свету а с друге стране наших чула изражене су земаљским средствима – формом, бојом и светлошћу. Чулна представа икона треба да буде копија, сноп светла, нама неприступичаног – истиче историчарка уметности Соња Петровић Јагић и наглашава да је част, али и одговорност одржати изложбу скоро три деценије у континуитету.

Фото: Глас Подриња и КЦ


-Ова изложба показује и нешто врло позитивно а то је да њени ствараоци теже да открију један нови свет помало заборављен на нашим просторима, и не само на нашим, и да га кроз свој уметнички таленат, а њега несумњиво имају, покажу другима. Посматрајући изложене иконе намеће се закључак сам од себе да успела сликарска дела, а иконе су веома специфичина целина у ликовној уметности, садрже у себи крајње избалансирану композицију у којој религиозности и иконографија доминирају. У тој доминацији чиста ликовна изражајност не губи на свом значају. Напротив, линеарна сигурност и колористички усклађена гама боја бивају продуховљеношћу још истакнутија у свом сликарском складу. Стога се може приметити да су иконе на овој 27. изложби икона настале по устаљеним канонима српске средњевековне уметности и њеног ликовног израза.

Награда је једногласно подељена на два аутора: Јелени Поповић, иконописцу из Бијељинe за класичну икону Света Ксенија Петровградска и иконописцу из Чачка Мијалку Ђунисијевићу за дијематрално супротно, савремено урађену изузетну икону Свети Макарије Велики.

Поставка је отворена до 18. маја, а улаз је слободан за све заинтересоване.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa