Инфо

15. јун 2023.15. јун 2023.
Интерактивна макета школе „Вукових“ ђака
Креативни експерименти

Интерактивна макета школе „Вукових“ ђака

Програм је отворен ауторском песмом „Користи соларну енергију за планету чистију“ коју је извео хор ученика Издвојеног одељења Мачвански Причиновић, представили су и интерактивну макету школе, микробит песму и струјно коло
Ученици Основне школе „Вук Караџић“, заједно са наставницом физике Александром Комановић Стевановић и наставницом музичке културе Снежаном Шалаи Тибор, имали су запажено представљање на Фестивалу науке у Центру за стручно усавршавање Шабац (ЦСУ).

Карактеристични звукови околине
Осим што је програм отворен ауторском песмом „Користи соларну енергију за планету чистију“ коју је извео хор ученика Издвојеног одељења Мачвански Причиновић, они су представили и интерактивну макету школе, микробит песму и струјно коло. Текст за песму награђену на конкурсу ЦСУ Шабац и Центра за промоцију науке писали су ученици одељења 8/5, док је музику и аранжман радила наставница Шалаи Тибор.

-Ђаци из одељења 8/4 урадили су за Ноћ истраживача интерактивну мапу и звукове, па смо искористили прилику да то и овде покажемо. Обележили смо пут, школу, цркву, нешто типично за свако село. Цртали смо тако да смо направили праву макету, а онда смо снимали звукове из околине. Спајани су карактеристични звукови из школског дворишта, звона, неке лопте са физичког, црквено звоно, пролазак аутомобила, као и трактора, што је карактеристично за село, тако да смо успели да покажемо колико се може само помоћу звука оријентисати, где смо и да можемо препознати неко сеоско и неко градско насеље- објаснила је Нађа Симеуновић из Издвојеног одељења Мачвански Причиновић.

Како воће пркоси законима физике
Додала је да им је у прављењу макете помогла разредна Снежана Шалаи Тибор и наставница ликовне културе, ментор Весна Станић.

-Поставили смо код мапе и код звука. Ко год има апликацију, може да узме и скенира прву мапу да види где се налази, а затим и звук, и да послуша неке звуке које смо ми спојили- рекла је она.

Њени другари, осмаци Теодора Радић и Давид Марковић, представили су струјно коло и микробит који су радили са наставником технике и технологије Александром Мићићем.

Наставник математике Аћим Катић био им је ментор за струјно коло.

Ученици одељења 7/1 и наставница физике Александра Комановић Стевановић кроз занимљиве експерименте показали су како мандарине, јаја и суво грожђе могу пркосити законима физике, Kahoot квиз, као и интерактивни постер о Теслином животу и раду.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa