Инфо

17. август 2023.17. авг 2023.
фото: PC PRESS

фото: PC PRESS

Марко Ђорђевић, џез бубњар пред гостовање у Шапцу

Пријатно путовање у непознато

Иако је настао у Америци, џез је прва светска музика. Суштина образовног успеха однос професор – студент. Магија тренутка је најбоља плеј листа. Концерт у Шапцу изазов и задовољство
Шабачка публика је имала неколико пута прилику да упозна Марка Ђорђевића, професора на Беркли конзерваторијуму у Масачусетсу и светски признатог џез бубњара. Први пут са својим тријом долази у Шабац 18. августа (мотел „Стари мост“ од 21 час). Процес припреме за наступ у нашем граду је у финишу и довољно је времена да се заједно са нама, у кратким цртама, осврне на оно што нас чека и тренутак џеза у свету.

Континет „ с друге стране баре“ је место рођења џез музике. То се догодило још крајем претпрошлог века, да ли је САД и данас светска престоница џеза и колика је популарност међу слушаоцима?
-Џез јесте настао у Сједињеним америчким државама, али је он прва истинска светска музика. У џезу су обједињене музичке културе Африканаца, европских хармонских концепата, инструментације и наравно блуза, извора свих врста популарне музике, те се не може говорити са неким националним предзнаком. Нажалост, џез није више популаран као што је био и увек када говорим о томе сетим се речи Елвина Џоунса, чувеног бубњара који је још осамдесетих говорио како се се са сетом сећа времена где би укључио радио и чуо џез.

Професор сте на чувеном „Берклију“, о којем сењају многи млади џез музичари. Постији ли нека тајна због које је баш Масачусетс и Беркли њихов циљ и шта је то што води до успеха у овом образовној установи?
-Тајна, уколико би се тајном могло назвати је однос на релацији ментор – студент. Посвећеност, љубав и поврење су темељ сваког доброг музичког извођења, све друго је надградња. Поменуте вредности воде мене, као и све колеге у правилном приступу образовању младих музичара. Када су ту, јасно је да предиспозицији у смислу знања имају, све друго је процес у коме и професор и студент морају имати осећај да су на заједничком задатку и напредују ка зајединичком циљу.

Бит џеза је импровизација. Колико је она присутна у наступима. Где почиње план, а где је препуштање тренутку?
-Завис од бенда, договора и система по којем функционишемо, наравно и од атмосфере. У трију „Свети“ свирамо моје композиције и ту постоји списак нумера пред наступ. На другој страни у групи „Take Off Collective“, где свирам са Мет Герисоном и Оле Матисеном списак не постоји, једноставно смо посвећени потпуној импровизацији и све што посетиоци чују догађа се у тренутку. Без обрзира који бенд наступа, нема механичког плана, списка песама које одређују све. Уколико је атмосфера позитивна, људи инспиришући, увек можемо да одступимо и нечим непланираним изненадимо присутне.

Међу посетиоцима на наступу у Шапцу биће поклоници џез музике, али као и увек буде неко коме ће управо уживо свирка бити тренутак упознавања са овим музичким правцем. Која је позивница за све да 18. августа буду у мотелу „Стари мост“?
-Будите наши гости у пријатном путовању у непознато. Водичи ће вам бити Гаги Хајнрих, повратник из Америке, од недавно магистар гитаре и џез композиције, Аца Пејчић Пиле свестрани мулти-инструменталиста на домаћој сцени и моја маленкост, професор на Берклију, будући повратник из САД, где имам част да свирам са великим именима попут: Герисона, Спејдија, Матисена. Верујем да ћемо умети да ћете осетити хедонизам душе. Видимо се.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa