Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Обележена 109. годишњица Церске битке

Понос и памћење

Понос и памћење, вечна захвалност, али и дужност. Дужност свакога од нас и свакога ко је од нас потекао, да причамо о церској победи, да подсећамо цео свет да смо на Церу показали како се брани отаџбина, како се брани слобода, показали и доказали да се величина једног народа не мери његовом бројношћу већ примерима подвига као што је овај церски- казао је министар и подвукао да ова генерација има задатак да на врху Цера подигне меморијални комплекс у част ових јунака
У суботу, 18. августа, код Спомен комплекса церским јунацима на текеришу, обележена је 109. годишњица Церске битке. Државној церемонији присутвовали су министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, представници локалних самоуправа Мачванског округа, амбасада и удружења. Град Шабац представљали су градоначелник др Александар Пајић и заменик градоначелника Немања Пајић.

Фото: Глас Подриња, др Александар Пајић, градоначелник Шапца


Вечна захвалност и дужност
-Овога дана, одајемо пошту свим нашим велики прецима, ми који смо доказ њихове победе, победе живота над смрћу, Србија која је доказ оправданости њихове борбе, која и данас суверено, самостално и слободно одлучује како да се њоме влада и којим путем да иде.

Фото: Глас Подриња, Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања


Одајемо пошту и краљу Петру Првом Ослободиоцу и краљу Александру Првом Ујединитељу, и војводама
Степи Степановићу и Радомиру Путнику и потоњим војводама Живојину Мишићу и Петру Бојовићу, али ономе што никада не смемо да заборавимо јесте да је ову битку и овај рат добио српски сељак, обичан човек, домаћин. Онај кога је Пашић назвао гуњац и опанак. Гуњац и опанак створио је ову земљу, оросио је ову земљу крвљу да по њој правда слобода и једнакост никну- истакао је овом приликом министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић и додао:
-Највећи и најмудрији управник једног народа је сам народ. У историји нема ни једног примера да је народ радио против себе и свога опстанка, народ је најбољи свој чувар, он је најбољи свој управник.
Те поставо питање, шта данас, након 109. година од велике победе и уласка Цера у генетски код српског народа.

Највећи и најмудрији управник једног народа је сам народ. У историји нема ни једног примера да је народ радио против себе и свога опстанка, народ је најбољи свој чувар, он је најбољи свој управник


-Понос и памћење, вечна захвалност, али и дужност. Дужност свакога од нас и свакога ко је од нас потекао, да причамо о церској победи, да подсећамо цео свет да смо на Церу показали како се брани отаџбина, како се брани слобода, показали и доказали да се величина једног народа не мери његовом бројношћу већ примерима подвига као што је овај церски- казао је министар и подвукао да ова генерација има задатак да на врху Цера подигне меморијални комплекс у част ових јунака.

Мотив иза линије фронта

Фото: Глас Подриња, Љубинко Ђокић, Помоћник градоначелника града Лозница


Помоћник градоначелника града Лозница, Љубинко Ђокић, је подвукао да су у тој неправедној борби, августа 1914. године, тешко и крваво победили српски официри, српски војници и српски сељаци, јер им је мотив био иза линије фронта: њихова земља, њихова кућа, њихови родитељи, њихова деца.

Пут којим се крећемо, још давно су трасирали наши преци. Од нас се очекује да наставимо борбу за идеале за које су и они били спремни да жртвују и оно најдрагоценије, живот. Ти идеали су вечни


-Они нису имали одступницу. Водили су одбранбени рат. Знамо ми да се из Србије и данас бори са надмоћнијим од нас, али на срећу, не оружјем каквим су се борили наши преци, него дипломатијом. Светли примери церских јунака, у чију смо се част окупили, јесу наша прошлост, јесу наш идентитет и неће и не смеју бити никад заборављени. Они су наш понос- рекао је Ђокић.

Слобода и самосталност

Фото: Глас Подриња


-Када знамо шта бранимо, нема непријатеља и силе која може да победи овај народ, изјавио је овом приликом градоначелник Шапца, др Александар Пајић и објаснио:

-Како августа 1914, тако и данас, слобода и самосталност су две речи које као народ морамо да чувамо и свест о њима преносимо будућим генерацијама. Зато су нам оваква обележавањa прилика да још једном све подсетимо на значај Церске победе.

Фото: Глас Подриња


Пут којим се крећемо, још давно су трасирали наши преци. Од нас се очекује да наставимо борбу за идеале за које су и они били спремни да жртвују и оно најдрагоценије, живот. Ти идеали су вечни.
Венце на Спомен комплекс положили су представници државног врха, локалних самоуправа, амбасада, удружења и грађани. За окупљене поштоваоце историје припремљен је пригодан уметнички програм.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa