Инфо

24. август 2023.24. авг 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПРВИ ПУТ У ШАПЦУ: МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР О ХОЛОКАУСТУ

Учимо од прошлости – делујемо за будућност

Четвородневни међународни образовни семинар за наставнике, архивисте, библиотекаре и музејске раднике о Холокаусту и људским правима ,,Учимо од прошлости – делујемо за будућност”, први пут је одржан у Шапцу, у хотелу „Слобода“, у организацији Тераформинга из Новог Сада и Института Олга Ленгел из Њујорка (програм ТОЛИ). Изучавање прошлости страдалничких народа, попут српског и јеврејског, као и разумевање тешких историјских момената, основне су идеје семинара
У недељу, 20. августа, градоначелник Шапца др Александар Пајић, заједно са организаторима, приредио је пријем за полазнике семинара и међународне и домаће стручне предаваче у Градској кући у Шапцу.

- Велико је задовољство што су организатори изабрали град Шабац за одржавање семинара о Холокаусту и људским правима. Са нама су светски предавачи који ће, знање које буду овде стекли, ширити међу нашим ученицима. То је најбољи начин да негујемо културу сећања на Први, а нарочито Други светски рат, да се злодела више не понове. Наше госте смо упознали са бурном историјом Јеврејске заједнице у Шапцу, која је са нама делила и добро и зло и оставила траг који би требало да остане вечно записан, рекао је градоначелник Пајић и додао да ће град Шабац увек радо бити домаћин сличних скупова који говоре о људским правима.

Директор Тераформинга Мишко Станишић истакао је важност неговања савремене културе сећања по међународним нормама на семинарима широм Србије.

НИКАДА ВИШЕ
„Говорим као потомак злочинаца. наша водиља је: „Никада више“. Тиме се руководимо и тако поступамо, али је чињеница да антисемитизам и антициганизам расту, да се стереотипи понављају и јачају, што је веома забрињавајуће. Тешко је и напорно, али не смемо одустати никада“, поручила је политичка саветница у Амбасади СР Немачке у Републици Србији Хана Елтен, која се пре доласка у Србију подсетила на наређења „Сто Срба за једног Немца“, убистава у душегупкама и других злочина које је починио Вермахт.


- Први пут смо у Шапцу, што нам је веома драго због шабачке историје, али и изузетно квалитетног рада “Холокауст центра” у Шапцу. Овде не само да имамо материјал којим дише овај град, него и колеге са којима јако добро сарађујемо и чија нам је подршка од великог значаја. Такође је важно да су и градске институције отворене за сарадњу. Нажалост, култура сећања је данас у Србији помало посрнула и често се злоупотребљава за промоцију национализма уместо да служи сећању на жртве са пијететом, али и сагледавању начина на који можемо да сачувамо људска и грађанска права која су била угрожена за време Холокауста, истакао је Станишић.

Институт Олга Ленген носи име по жени која је преживела Холокауст. По доласку у САД, она је започела мисију очувања сећања на Холокауст. Једна од њених акција била је оснивање организације за подршку наставницима у образовању ученика о Холокаусту и људским правима. Тако је настао програм ТОЛИ, који од 2006. сваке године организује обуке за наставнике у САД, а од 2012, курсеве за наставнике у Европи. Европски програм ТОЛИ до сада је укључио 11 земаља.

Фото: Глас Подриња


- Наш циљ је да опремимо наставнике потребним алатима како би своје ученике научили не само историјским чињеницама, него и сагледавању прошлости, да би сагледали шта могу да учине данас да се ужасне ствари поново не догоде и изградили друштво у коме ће сваки човек и свака група бити поштовани и цењени због тога што јесу. Улог наставног рада је огроман, образовањем се обликује друштво a и доприноси напретку човечанства, рекла је Оана Бајка, заменица директора Међународног програма Толи.

Пријему су присуствовали и заменица амбасадорке Шведске у Републици Србији Ана Софиа Ерасмие, политичка саветница у Амбасади СР Немачке у Републици Србији Хана Елтен, помоћница министра за људска и мањинска права и друштвени дијалог Ивана Јоксимовић, потпредседник Савеза јеврејских општина Ладислав Трајер.

- Шабац је град који се увек према Јеврејима односио као ниједан град у околини. Када су Јевреји прогнани из Шпаније, велики део сефардских Јевреја населио је овај град. Такође, када су бежали од сумрака нацизма уочи Другог светског рата у Кладовски транспорт, који је завршио у Шапцу, где су дочекали своје последње дане, овај град их је примио и интегрисао у своје друштво. И данас, Шабац је најбољи пример сећања на Јевреје. Једино у овом граду имамо сређену синагогу и уређено Јеврејско гробље. Постоји Музеј Јевреја и Холокауст центар који беспрекорно функционишу, нагласио је Трејер.
Присутнима су се обратили стручни предавачи на семинару: директор музеја ,,Топографија терора” из Берлина др Томас Луц и директорица Одељења за едукацију у Музеју Јевреја Галиције у Кракову др Катарина Сускијевић који су говорили о важности наставничког позива, који су „на првој линији фронта и у могућности да учине разлику и промене свет“.

Стручна предавања у хотелу „Слобода“ завршавају се данас, 24. августа.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa