Инфо

31. август 2023.31. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Задовољавајући упис у коцељевачкој средњој школи

Формирано свих пет одељења

Број осмака је био најмањи икада, тек 90, а некада је из основне школе излазило и до 150. Када се од овог броја одбије одређени проценат оних који су желели да упишу неке школе на страни, смерове које ми не можемо да им понудимо, онда је заиста за нас велики успех то што смо оформили сва одељења и трећег и четвртог степена
Првог септембра ће своје средњошколско образовање у Коцељеви отпочети 90 ученика у пет одељења првог разреда. У Средњој школи не крију задовољство због формирања свих одељења, што је посебно значајно ако се има у виду чињница да у тамнавском крају никада није било мање свршених основаца.

-Ми смо презадовољни формирањем свих пет одељења првог разреда. Број осмака је био најмањи икада, тек 90, а некада је из основне школе излазило и до 150. Када се од овог броја одбије одређени проценат оних који су желели да упишу неке школе на страни, смерове које ми не можемо да им понудимо, онда је заиста за нас велики успех то што смо оформили сва одељења и трећег и четвртог степена - изјавио је директор Средње школе Верољуб Матић и додао да је упркос малом броју свршених осмака велики проценат њих, чак 80 одсто, одлучило да своје образовање настави баш у Коцељеви.

Највеће интересовање ове године било је за економску и пољопривредну струку четвртог степена, док је у односу на претходне године, нешто мање било за смер машински техничар за компјутерско конструисање.

Првог септембра ће своје средњошколско образовање у Коцељеви отпочети 90 ученика у пет одељења првог разреда

-Пољопривредни техничар је у последњих пар година један од најтраженијих смерова, веома популаран међу младима, што је невероватно, јер су пољопривредне школе у другим местима прилично празне, а код нас је ситуација обрнута. Ове године је трећи степен машинске струке такође био веома атрактиван за средњошколце- рекао је Матић. Он је додао да је било мањих проблема са наставним кадровима у области машинске струке, али да су на велико задовољство школе и ђака, они превазиђени.

Традиционално, као и у већини школа у Србији, професора математике нема довољно, док су остали предмети стручно заступљени, те ова образовна установа спремно дочекује звук школског звона који ће најавити почетак нове школске године.

Нема проблема ни у просторним капацитетима. Школска зграда је пре неколико година у потпуности реновирана. У току летњег распуста запослени у школи су традиционално реализовали још једну радну акцију. Овога пута на школском терену.

Највеће интересовање ове године било је за економску и пољопривредну струку четвртог степена, док је у односу на претходне године, нешто мање било за смер машински техничар за компјутерско конструисање

–Урадили смо заштитну ограду која је била проблематична, посебно у делу према реци Расници. Узели смо мрежу која важи за најпостојанију и ми, радници школе, смо се окупили на летњој радној акцији, урадили шта смо планирали и дружење наставили уз котлић - прича директор.

Новине на почетку школске године
Настава ће се у коцељевачкој средњој школи, као и до сада, одвијати у две смене. Оно што је новина за све образовне установе у Србији, па и у овој, јесте другачији почетак школске године. Наиме, планирано је да прва недеља протекне у разговору и радионицама на тему лоших навика младих.

-Многи знају да кажу да су деца са лошим навикама. Ево, сада имамо прву недељу дана школске године да разговарамо са децом у школи, да пробамо да коригујемо неке ствари за које мислимо да нису добре. И ми ћемо се потрудити да то време искористимо на најбољи могући начин. Имали смо састанак на којем смо осмислили теме по којима ћемо радити да би од свега овога било користи а не да протраћимо то време. Ми смо и васпитачи и хајмо сада да обављамо и ту улогу, да покушамо да нешто урадимо, да променимо. Друга недеља је предвиђена да се утврди на ком нивоу знања су ученици. Оцена неће бити већ да се на основу добијених резултата праве оперативни планови и да се даље ради са ђацима. И то мислим да је у реду. Увек неки план постоји, ради се по њему, невезано за то да ли ученици то могу да прате, да ли имају достигнут потребан ниво знања за такве планове- закључио је Матић и оценио да ако се почетак школске године искористи на начин на који је замишљен, корисни ефекти неће изостати.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa