Инфо

21. септембар 2023.21. сеп 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

НЕДЕЉОМ АКТИВНОСТИ ОБЕЛЕЖЕН ДАН СЕКТОРА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Увек спремни да реагују

Централни догађаји у Шапцу били су у петак, тактичко-технички збор на Тргу шабачких жртава и показна вежба на Старом граду. Активности ОВС Шабац почеле су прошлог уторка, када су деца из вртића “Бамби” посетила Ватрогасни дом, видели просторије, возила и опрему које користе ватрогасци-спасиоци. Наредног дана у вртићу „Младост“ ватрогасце је дочекало око 80 одушевљених малишана
Дан Сектора за ванредне ситуације обележаван је током читаве претходне седмице низом активности у свих 27организационих јединица. Одељење у Шапцу, као и претходних година, акценат је ставило на рад са децом, а акције су, поред Шапца организоване и у Лозници и Малом Зворнику.

Централни догађаји у Шапцу били су у петак, тактичко-технички збор на Тргу шабачких жртава и показна вежба на Старом граду. Поред професионалне ватрогасно-спасилачке чете, у догађајима су учествовали и Црвени крст Шабац и Добровољно ватрогасно друштво Грушић.

Фото: "Глас Подриња"


Део возила и опреме постављен је на Тргу, како би присутни могли изблиза да их виде, а волонтери Црвеног крста презентовали су поступање током пружања прве помоћи. Током сат и по трајања збора догађају је присуствовало око 500 деце из свих шабачких основних школа.

На Старом граду, у згради у којој је некада боравила шабачка Полиција симулиран је пожар у згради и на отвореном, као и спасавање повређених из запаљене зграде, а коришћење пиротехничких средстава допринело је томе да све изгледа аутентичније. Коришћено је и возило са телескопским лествама помоћу ког се делује на великим висинама.

Фото: "Глас Подриња"


Припадници ДВД Грушић демонстрирали су гашње пожара у шуми, док су „повређене“ збрињавали припадници Црвеног крста. ДВД Грушић од свог формирања 2021. године има немерљив значај на територији Поцерине.

-Сада бројимо 30 припадника, од којих је 20 положило испите и обуку, а очекујемо да и 10 нових прође обуку. Годишње имамо 15 до 20 интервенција, а често у интервенцијама учествујемо заједно са професионалном ватрогасном јединицом из Шапца, каже Бранислав Лазаревић, председник ДВД-а Грушић.

Црвени крст Шабац дуги низ година има одличну сарадњу са Одељењем за ванредне ситуације.
-Наше екипе су оспособљене да у случају ванредних ситуација учествују у спасавању, пружању прве помоћи и евакуацији погођеног становништа. Ту смо да извршавамо све одлуке нашег Штаба за ванредне ситуације када то затреба. На нашу велику радост на Трг је дошло много предшколаца, код којих ми већ одлазимо и показујемо им шта и како радимо. Наши млади волонтери показују вештину прве помоћи, а они су веома заинтересовани, рекао је Славко Радовановић, секретар Црвеног крста Шабац.

Градоначелник ватрогасца Вељка Стаменића наградио за храброст
Вељко Стаменић, припадник ватрогасно-спасилачке чета Шабац пре извесног времена пружио је прву помоћ и тако спасао живот младићу који је боравио у објекту захваћеном пожаром. Херојски чин био је повод да градоначелник Шапца Александар Пајић, на Дан Сектора за ванредне ситуације, приреди пријем за овог храброг ватрогасца у Градској кући. Овом приликом Вељко је и новчано награђен.

Фото: "Глас Подриња"


-Вељко је приликом интервенције на пожару у стамбеном објекту у Масариковој улици видео младића од 22 године без свести. Извукао га је из просторије, урадио реанимацију и позвао службу хитне медицинске помоћи Дома здравља Шабац. Показао је велику храброст, спасао људски живот и показао пример како треба да се понаша припадник ватрогасно-спасилачке јединице и МУП-а Србије. Хвала Вељку на исказаној храбрости. Град је сматрао да то треба да наградимо. Надамо се да ће ово бити подстрек и за друге припаднике МУП-а, али и Војске Србије. Захваљујући Одељењу за ванредне ситуације у Шапцу ми имамо безбедан град и суграђане који не треба да брину, рекао је градоначелник и честитао Дан Сектора и пожелео им да имају што мање посла, рекао је градоначелник Шапца.



Поред заједничких активности на ТТ збору и показној вежби, током претходне седмице ватрогасци-спасиоци и Црвени крст су сарађивали и на акцији доборовољног давања крви. Редовној акцији, коју Црвени крст Шапца сваке среде организује у Културном центру одазвало се и неколико ватрогасаца, а ово наравно није први пут да припадници ОВС Шабац учествују у овим акцијама.

Заменик градоначелника Блажа Кнежевић присуствовао је ТТ збору у име Градске управе, док је на показној вежби био члано градског већа Зоран Здравковић.

Активности ОВС Шабац почеле су прошлог уторка, када су деца из вртића “Бамби” посетила Ватрогасни дом, видели просторије, возила и опрему које користе ватрогасци-спасиоци. Малишанима су најинтересантније биле сирене на ватрогасним камионима, као и пена за гашење пожара. Својим домаћинима донели су пано који су сами направили, а који ће убудуће красити један од зидова Ватрогасног дома.

Фото: "Глас Подриња"


Наредног дана у вртићу „Младост“ ватрогасце је дочекало око 80 одушевљених малишана. Ватрогасци су малим суграђанима показали како функционише опрема за гашење пожара, а деци је најзанимљивије било када су укључили сирену и из црева пустили воду. Многи од њих желели су да пробају ватрогасни шлем. Деца су узвратила рацитацијама и цртежима које су припремили, а који су ватрогасци у петак изложили на Тргу, заједно са паноом добијеним из „Бамбија“.

-Током ове недеље широм Републике Србије организован је низ активности. По вртићима и школама смо презентовали људство, опрему и посао којим се бавимо као ватрогасци-спасиоци. Суграђани су на Тргу могли да виде возила, опрему, али и људство које се бави заштитом и спасавањем. Показна вежба је презентовала на који начин штитимо становништво од пожара на објекту и пожара на отвореном, рекао је Иван Спајић, начелник Одељења за ванредне ситуације Шабац.

Седмица активност је завршена у недељу, обележавањем славе Неопалиме купине.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa