Инфо

7. децембар 2023.7. дец 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ОДВИКАВАЊЕ ОД ПУШЕЊА ПРОСЛАВИЛО ГОДИШЊИЦУ

Следећа цигарета није опција

Саветовалиште за одвикавање од пушења у Дому здравља Др Драга Љочић недавно је прославило свој први рођендан. Од 73 полазника, 62 је завршило петодневни курс, а 50 одсто полазника престало је са штетном навиком.

- Задовољни смо постигнутим резултатима. Настављамо едукацију, уз новине које смо увели. Поред теста за процену физичке зависности, од Батута смо добили још два теста - за процену психичке зависноти и за процену спремности пацијента. То ће нам дати нове смернице да приступимо сваком полазнику појединачно, каже Милан Алексић, координатор Саветовалишта.

Једна од оних који су се одвикли од цигарета је Мирјана Перић, директорка Народног музеја у Шапцу. Пре доласка у Саветовалиште, пушила је две кутије цигарета са вајпом у међупростору. Осамнаест година је била зависник. Када кажемо зависник, то звучи озбиљно, имамо жалосне слике наркомана који се убадају иглама да утишају ужас у себи (који постаје све већи), али чињеница је да је и овде реч о болести зависности. Самим тим, осуђивању места нема.

Фото: Глас Подриња, Лично искуство: Мирјана Перић, директорка Народног музеја


Како сте успели?
- Одлучила сам да оставим пушење и дошла у Саветовалиште. На првом састанку су нам рекли: „Од данас сте непушач. Баците своје цигарете, више не пушите“. Помислила сам: „Како то ви мени одређујете када нисам донела дефинитивну одлуку?“ Одслушала сам прво предавање, дошла кући љута, скувала кафу и запалила последњу цигарету са неописивим ужитком. Када сам попила кафу, завршила сам и са последњом цигаретом. То је то. Наредна три дана сам уместо кафе пила чај од нане. Руке сам држала испод пазуха да не би полетеле негде где не би требало.

Шта сте радили када наиђе криза?
- Трећи дан је био критичан, тада сам се највише колебала да ли да запалим цигарету, буквално сам се тресла. Заправо су почеле су да се одвијају нормалне хемијске реакције у организму који се од њих одвикао. Мозак ми се „цимао“ јер је напокон добио кисеоник који му је био ускраћен. Сањала сам да пушим. Снови су били толико реални да сам се шалила да ноћу пушим па ми дању нису потребне цигарете. Себи сам говорила: „Одрасла си особа, можеш да запалиш у сваком тренутку, ниси дете, нико ни не брани, али хајде, покушај“. Размишљала сам и о томе како да кажем у Саветовалишту када ме буду питали да ли пушим. Нисам хтела да лажем, гризла би ме савест. После трећег дана, било је лакше. Када је прошао пети дан, била сам поносна на себе.

Да ли сте добили конкретна упутства шта и како да поступате у изазовним ситуацијама?
- Наравно. Речено нам је када ће бити тешко и шта тада да урадимо, на шта да помислимо. Заиста делује, само треба следити упутства. Нисам запалила ниједну цигарету годину дана, нити сам пожелела. Осећам се боље од када не пушим, квалитетније спавам, вратили су ми се укуси, кожа ми је лепша, прсти и нокти ми више нису жути, почела сам да осећам мирис цигарета на себи када изађем из просторије у којој се пушило...

Фото: Глас Подриња, Милан Алексић, координатор Саветовалишта


То су озбиљни бенефити?
- Како да не. Брже размишљам, јача сам енергетски и физички, попнем се на трећи спрат у згради Музеја, а да се не накашљем. И мој новчаник је задовољан. Пушила сам тридесет хиљада динара месечно. За цигарете је морало да буде. Више не мора. Година је лагано прошла.
Порука читоацима који желе да се ослободе никотинске зависности?

- Уколико мисле да је смешно отићи у Саветовалиште по помоћ, морам да их демантујем личним искуством. Најважнија је подршка. Сама не бих успела. У Саветовалиште долазе људи који имају исти проблем и који разумеју једни друге. Ипак, мора да се подвуче црта. Следећа цигарета није опција. Немам цигарете у кући, не купујем их. Ја сам непушач.

На прослави годишњице у Савету за одвикавање од пушења, наша саговорница је донела рођенданску торту и, као и сви који су успели, добила Захвалницу за годину дана непушачког стажа.

- Позивамо све читаоце који желе да оставе пушење да нам се јаве. Могу да закажу долазак код свог изабраног лекара, или да једноставно дођу, без заказивања. Увек је неко од нас овде у то време. Едукација је сваког понедељка од 18 часова. Њихово је само да дођу, поручује Алексић.

Едукација и интерактивна комуникација обавља се у Служби за поливалентну патронажу са Центром за превенцију. Одвикавање је бесплатно. Ко жели, може. Бар да покуша.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa