Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Богојављење у Општини Владимирци

Бог се миром јави, у Прову на Сави

Део обале Саве познатије као Камичак у Прову ни ледена киша ни јак ветар нису сметали да се пар стотина житеља Општине Владимирци диви храбрима и жељнима да искажу дивљењу Богу који се јави , Ваистину се јави. Двадесет и осам одважних, негујући традицију ушли су смирено у ледену воду, три пута се потопили у заталасалу Саву, а затим целивали крст из руку свештеника.

Свему је претходила молитва Оче наш хорски изречена од присутних што учесника што посетилаца уз молитву и хорско појање основаца школа из Општине Владимирци песама попут Маријо славна Крст је сила и слава.

Фото: "Глас Подриња"


Члан привременог органа Општине Владимирци Раде Ковачевић није крио задовољство виђеним уз жељу да неговање традиције постане део свакодневнице на радост предака. Челница Туристичке организације Сандра Јовишевић је била видно поносна виђеним у раму приче о потенцијалу туристичке понуде као каменчић у мозаику.


За све доживљено честитке на беспрекорну организацију тима који је предводио Срећко Палежевић, вредних сељана и суорганизатора Туристичке организације Општине уз присуство челника Локалне самоуправе.

Све очи су биле упрте у Срећка Палежевића и тим који је држао под конац парохији села Прово које ће неговати Погружење као истински бренд села Прова. Све уз помоћ Општине Владимирци која је увек ту да притекне у помоћ.


Право зимско време било је декор Погружења у здравље и спасење свих који су походили дан када се Бог јави васцелом свету. Више од дивљења завредео је осмогодишњи Миљан Јовић из Прова, а даме је и овај пут представљала Мина Милијанчевић младалачком одважношћу.

Међу 28 учесника гости су били, др Дејан Гавриловић , професор Историје физичке културе на Факултету спорта и физичког васпитања – Универзитета у Београду, тренери и такмичари трофејних клубова као што су клуб „ Горан Остојић“ из Београда, кик бокс клуб „Пан Џим“ из Београда али и Марко Ненадић тренер клуба „ Кангал“ из Београда.Организатори изнад свега овим путем изражавају велику захвалност господи Горану Зарићу и Раду Ковачевићу челницима локалне самоупрве која је увек подржавала и била уз овакве свечарије. Један битни визуелни детаљ од самог почетка одржавања ове манифестације су примерене мајице које је свим учесницима даровао Ђорђе Терзић да се тим невеликим гестовима покаже поштовање традиције, јер и ове зиме Бог се јави, Ваистину се јави. Уз поздрав на сваком кораку Бог се јави, Ваистину се јави...


И остали учесници били су у раму те приче која траје пуно лето у причама од села до села. А уз благослов протојереја ставрофора Миломира Стевановића и јереја Милана Усачова. Дан за незаборав уз жељу да ово Погружење траје на многаја љета.
Сретен Косанић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa