Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
“Заједно против рака грлића материце”
XVIII ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ КАРЦИНОМА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

“Заједно против рака грлића материце”

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2021. године у Србији регистровано је 1.085 новооболелих жена, а 424 жена је умрло у Србији од ове малигне болести. На територији Мачванског округа, 2021. током године
било је 36 новооболелих жена, а 11 жена је умрло
Овогодишња Европска недеља превенције рака грлића материце (од 22. до 28. јануара 2024. године) обележава се под слоганом: “Заједно против рака грлића материце”.

Циљ обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце 2024. године је промоција значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције, како мера примарне превенције (промоција одговорног сексуалног понашања и ХПВ имунизација), тако и мера секундарне превенције (раног откривања карцинома грлића материце путем Папаниколау теста и редовним посетама гинекологу). Када се дијагностикује, рак грлића материце је један од облика рака који се најуспешније лечи, све док се рано открива. Карциноми дијагностиковани у касним стадијумима такође се могу контролисати одговарајућим лечењем и палијативним збрињавањем. Основна порука свим женама - рак грлића материце је малигна болест која се може спречити, жене треба да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје само један дан када ће посетити свог лекара - гинеколога и обавати превентивни преглед!

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2021. године у Србији регистровано је 1.085 новооболелих жена, а 424 жена је умрло у Србији од ове малигне болести.

На територији Мачванског округа, 2021. током године било је 36 новооболелих жена, а 11 жена је умрло.
Стандардизоване стопе морталитета од рака на популацију света према водећим локализацијама код жена у Републици Србији у 2021. години, показују да се карцином грлића материце налази на четвртом месту са 6,2% .

Што се тиче водећих локализација у умирању према полу у Републици Србији за 2021. годину, карцином грлића материце је на четвртом месту (4,7%) после карцинома дојке, плућа/бронха, колона/ректума и панкреаса. Скоро сви случајеви рака грлића материце (99%) повезани су са инфекцијом високоризичним хуманим папилома вирусом (ХПВ), изузетно честим вирусом који се преноси сексуалним контактом. Иако се већина инфекција ХПВ-ом спонтано повлачи и не изазива никакве симптоме, упорна инфекција може изазвати рак грлића материце код жена.

Колико траје заштита ХПВ вакцином?
Заштита ХПВ вакцином је дуготрајна. Подаци добијени на основу клиничких студија и испитивања која су у току указују да заштита траје најмање 10 година и притом не губи на ефикасности. Нису забележени подаци о томе да се заштита настала након вакцинације временом губи.
Да ли је након вакцинације потребна ревакцинација?
Тренутно су на снази две шеме по којој се примењују две дозе у узрасту од 9 до 13 година, односно три дозе вакцине (од навршених 14 година) у периоду од шест месеци и ревакцинација се не препоручује. Као и све вакцине, примена ХПВ вакцине се континуирано прати како би се потврдила њена безбедност и ефикасност. Уколико заштита ХПВ вакцином не потраје онолико дуго колико би требало, онда ће се извршити евалуација података и донети одлука о примени бустер дозе (ревакцинација).
Да ли је потребно да се са вакцинацијом крене испочетка уколико је протекло више времена између примене доза (између две дозе) него што је предвиђено?
Ако се вакцина даје у дводозном режиму, друга доза се даје најраније након 6 месеци, а најкасније након 24 месеца. Препорука је да се све три дозе ХПВ вакцине приме у периоду од шест месеци; друга доза се даје један или два месеца након прве, а трећу дозу треба дати шест месеци након прве дозе. У сваком случају, уколико се деси да између две дозе протекне дужи период од предвиђеног, није потребно да се крене са вакцинацијом испочетка. Чак и ако су прошли месеци или године од последње дозе, вакцинацију треба комплетирати недостајућим дозама.


Ефикасни примарни (вакцинација против ХПВ-а) и секундарни приступи превенцији (скрининг и лечење преканцерозних лезија) спречиће већину случајева рака грлића материце. На територији Републике Србије Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) је омогућио бесплатну вакцинацију девојчица и дечака старости од 9 до 19 година деветовалентном ХПВ вакцином:

Препоручена вакцина је против обољења која изазива хумани папилома вирус (ХПВ).
ХПВ вакцина превенира (спречава) инфекцију одређеним високоризичним типовима хуманог папилома вируса (ХПВ).

ХПВ вакцина је безбедна, ефикасна и штити од већине карцинома узрокованих ХПВ и гениталних кондилома (брадавица). ХПВ инфекција може перзистирати (дуго трајати) и довести до озбиљних здравствених тешкоћа. Здравствени проблеми узроковани ХПВ инфекцијом укључују:
- Гениталне кондиломе (брадавице у пределу гениталија)
- Карцином цервикса (грлић материце код жена)
- Орофарингеални карцином (карцином усне дупље и ждрела укључујући базу језика и тонзиле/крајнике) код оба пола
- Карцином ануса код оба пола
- Карцином вулве и вагине код жена
- Карцином пениса код мушкараца.

ХПВ ВАКЦИНЕ
Деца узраста од навршених 9 до 19 година живота би требало да приме вакцину, према упутству произвођача. Тинејџери оба пола који нису као деца примили ову вакцину могу да је приме касније.
Како би ХПВ вакцина била ефикасна, мора се примити пре излагања ХПВ-у, односно пре ступања у сексуалне односе. Нема разлога да се чека да тинејџери ступе у сексуалне односе, па да им се тада понуди имунизација ХПВ вакцином. Деца у предтинејџерском периоду могу примити све три дозе ХПВ вакцине много пре него што ступе у било коју врсту сексуалног односа и тиме се изложе вирусу. Такође, ХПВ вакцина изазива бољи имуни одговор код деце у предтинејџерском периоду него код старијих тинејџера и младих жена.

Чак и када је неко већ имао сексуалне односе може да прими ХПВ вакцину. Како ХПВ инфекција обично настаје брзо након што особа први пут ступи у сексуалне односе, она не мора бити изложена свим типовима ХПВ-а који су садржани у вакцини и вакцинацијом ће добити заштиту од инфекције оним ХПВ којима није била изложена (делимична заштита).

Када су дечаци вакцинисани, они имају мање могућности да пренесу ХПВ инфекцију својим партнеркама(има). Ова вакцина помаже у превенцији инфекције врстама ХПВ-а који могу узроковати карцином усне дупље, ждрела, пениса и ануса. Вакцина такође превенира појаву гениталних кондилома.

Како делује ХПВ вакцина?
ХПВ вакцина функционише изузетно добро. Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро 100% заштите од преканцерозних лезија, а квадривалентна ХПВ вакцина и од гениталних кондилома изазваних типовима који се налазе у вакцини. У периоду од 2006. године, када је вакцина први пут препоручена, бележи се редукција ХПВ инфекција од 56% код тинејџерки у САД. Истраживања такође показују смањење појаве гениталних кондилома код тинејџера. У другим земљама као што је нпр. Аустралија, где је покривеност ХПВ вакцинацијом већа, дошло је до редукције броја случајева преканцерозних лезија грлића материце код младих жена. Такође, појава гениталних кондилома је значајно смањена код младих жена и мушкараца у Аустралији од како је почела да се примењује ХПВ вакцина.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa