Инфо

25. јануар 2024.25. јан 2024.
Емоционална подршка трудницама
РОСА ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА

Емоционална подршка трудницама

Циљ је био да се здравствени радници оснаже у раду са трудницама, посебно онима које се суочавају са одређеним емоционалним изазовима , насталим као резултат другог стања. Осим тога, развијен је и посебан програм који треба додатно да едукује како тимове Роса школе родитељства, тако и будуће маме које буду похађале ову школу
Крајем прошле године доктори и патронажне сестре, представници Роса школе родитељства из 20 градова и општина, међу којима је и Дом здравља “Др Даринка Лукић” у Коцељеви, имали су прилику да похађају континуирану медицинску едукацију.

Циљ је био да се здравствени радници оснаже у раду са трудницама, посебно онима које се суочавају са одређеним емоционалним изазовима, насталим као резултат другог стања.



Осим тога, развијен је и посебан програм који треба додатно да едукује како тимове Роса школе родитељства, тако и будуће маме које буду похађале ову школу.

Значај правовременог откривања емоционалних и психолошких изазова током трудноће и након порођаја је кључна за добробит породиље и детета, а на крају и читаве породице. Надлежни верују да ће овај програм пружити будућим мамама алате и информације како да препознају симптоме и како и где да траже помоћ уколико им је потребна.

Роса школа родитељства је у сарадњи за специјалистима креирала брошуру за емоционалну и психолошку подршку будућих мама, али и очева, након доласка новогчлана у породицу. Она није искључиво информативног карактера већ пружа корисне смернице како би сви чланови породице заједно олакшали улазак у ову посебну, неретко изазовну фазу живота


–Истраживања показују да чак 80 одсто жена пролази кроз пост-порођајну тугу или “baby blues”, суочавајући се са симптомима попут плачљивости, туге, раздражљивости и анксиозности. Симптоми се најчешће јављају између трећег и петог дана након порођаја и трају најдуже две недеље. Сва ова стања су нормална, дешавају се често, као последица хормоналних промена и пролазе сама од себе. Са друге стране, депресија се врло често јавља у трећем триместру трудноће, као и две недеље након порођаја и карактерише је осећај туге, немоћи, летаргије и плачљивости који дуже траје, неколико недеља па и месеци- напомињу стручњаци.

Роса школа родитељства је у сарадњи за специјалистима креирала брошуру за емоционалну и психолошку подршку будућих мама, али и очева, након доласка новог члана у породицу. Она није искључиво информативног карактера већ пружа корисне смернице како би сви чланови породице заједно олакшали улазак у ову посебну, неретко изазовну фазу живота.

Све активности су реализоване у оквиру Росиног пројекта подршке патронажним службама широм наше земље и раном родитељству, а уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Прошле године је на подручју коцељевачке општине рођено 90 беба што, како кажу у Дому здравља представља благи пораст у односу на 2022.



–Едукација овог типа је за здравствене раднике и патронажну службу од великог значаја, с обзиром на иновације које се све више појављују. Обавезна је едукација како би се стечено знање могло пренети на трудницу и будућу мајку. У складу са новим трендовима и иновацијама увек је потребно унапредити рад патронажне службе како би што боље одговорили на захтеве оних којима је наша помоћ потребна, али и обезбедили доступност тачних, поузданих информација будућим мајкама- рекла је висока медицинска сестра Јелена Мијатовић, координаторка Росе школе родитељства у Коцељеви.

Према њеним речима данашње труднице и породиље најчешће страхују од тока трудноће те да ли ће исход порођаја протећи у најбољем реду.

–С обзиром на појаву нових, непознатих болести где још увек нису до краја утврђене последице, појављује се страх од последица по плод- истиче Мијатовић.

Говорећи о разликама некадашњих и данашњих трудница напоменула је да се оне разликују по томе што данас будуће маме неретко траже одговоре и савете на интернету, што може бити потпуно погрешно у односу на ставове медицине. Раније су труднице савете добијале углавном од лекара.

–Осим тога, данашње труднице су много више контролисане у односу на раније што подразумева и већи број прегледа, контрола, анализа, ултразвук и увођења тестова који раније нису били присутни. Ту је данас и доступност многобројним едукацијама Роса школе родитељства где се уједно и практично оспособљавају за будуће материнство- закључила је координаторка школе родитељства у коцељевачком Дому здравља “Др Даринка Лукић”.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa