Инфо

14. март 2024.14. мар 2024.
Дејан Васић, председник Одбора  за израду Иасторијске собе, Фото: Дејан Васић

Дејан Васић, председник Одбора за израду Иасторијске собе, Фото: Дејан Васић

Отварање Историјске собе Прњавора

У част славних предака

Сећање на страдање Прњавора и Прњавораца у сукобима. Борба против заборава. Поставка обухвата различите сегменте, заједничко свему је чување сећања
Историјска соба Прњавора 1912-1918 биће освечена и свечано отворена 14. марта. Свечаност ће уприличити Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918 из Прњавора. Аутори и координатори Историјске собе били су Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918 из Прњавора и Београда. Председник одбора за израду Историјске собе је организатор Ходочашћа на Цер Дејан Васић који је прикупио комплетну грађу, материјал, фотографије, списе, предмете из тог периода, документа и имена 1300 страдалих Прњавораца, униформе војника и цивила из тог периода, такође Орден Карађорђеве звезде који је враћен Прњавору након 80 година дарован је Историјској соби Прњавора.

Фото: Дејан Васић


Стручни сарадник била је виши кустос Војног музеја у Београду Анђелија Радовић. Дизајн финалног изгледа текстова и имена страдалих радио је дипломирани историчар уметности Бранко Нинчић из Београда. Техничку поставку и радове изводили су Жељко Веселиновић из Прњавора и Милан Тишановић из Новог Села.

На свечаност отварања најављен је долазак представника државних инсистуција, Града, амбасада, других институција, удружења, као и потомак Живојина Мишића.

Униформа војника из Првог светског рата, Фото: Дејан Васић


-Прошло је 110 година од страдања нашег народа и нашег Прњавора, Богу хвала што нам је указао ту част да ми потомци наших славних предака направимо Историјску собу посвећену њима. Радили смо дуго и пожртвовано на сваком податку и детаљу како би сачували и најмању ситницу од заборава. Радићемо даље на унапређењу поставке у неговања културе сећања на наше славне претке. Само уз много слоге, рада и поштовања можемо напред. Желим да се захвалим свим људима који су дали и најмањи допринос, сви смо подједнако заслужни за Историјску собу, јер како ми будемо поштовали предке тако ће и нас потомци поштовати – истакао је Дејан Васић.

Разноврсна поставка
У Историјској соби поред Ордена Карађорђеве звезде, Униформе Војника из првог светског рата, мачванске ношње цивила из 1914, пуковских застава, оригиналних предмета из Церске битке и Солунског фронта, одликовања, споменица, докумената и фотографија Прњавораца из балканских и Првог светског рата налазе се имена 1300 страдалих Прњавораца у првом и другом светском рату, њихово место страдања и место почивања, текстови и фотографије о историји и страдању Прњавора, као и сведочења Прњаворских солунаца, војника и цивила.


Месна заједница Прњавор доделила је просторију за поставку Друштву за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918 из Прњавора и пружила подршку у сазивима 2018,2021 и 2023/24. Историјска соба се налази на правом спрату сеоског дома у Прњавору.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa