Инфо

21. март 2024.21. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

УСВОЈЕНА ОДЛУКА О БУЏЕТУ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ЗА 2024 ГОДИНУ

Развојна компонента и капитална улагања

Прошлог петка на трећој седници Скупштине Општине Коцељева одборници су са 22 гласа подржали предлог Одлуке о буџету за 2024.годину. Представници опозиције поднели су 17 амандмана од којих је један повучен на самој седници, док преостали нису добили подршку скупштинске већине
Планирано је да буџетски приходи у овој години буду скоро пола милијарде динара, док ће се са друге стране из општинске касе потрошити 1.012.407.000 динара. Буџетски дефицит од скоро 513 милиона биће обезбеђен из нераспоређеног вишка прихода из ранијих година.

Највише новца, више од половине, планирано је да се утроши за реализацију програма организација саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре. Значајна средства из буџета ће се утрошити и на програм комуналне делатности, област образовања као и социјалну и дечју заштиту.

Одборничка група “За спас Коцељеве” имала је низ критика али и предлога за измену буџета и прерасподелу средстава.

На питање опозиције да ли је локална самоуправа добила сагласност од надлежних у држави да може да има дефицит у знатно већем износу и да користи нераспоређена средства, председник скупштине Верољуб Матић је потврдно одговорио образлажући да је буџет јаван и да на њега министарство финансија мора да да сагласност да би био примењен.

Он је подсетио да постоје и државне ревизије које га контролишу, додајући да је овогодишњи буџет у финансијском смислу један од најмоћнијих икада.

То је истакла и одборница листе СНС “Александар Вучић- Коцељева не сме да стане” Живка Тешић, оцењујући да је овогодишњи буџет коцељевачке општине развојни и капитални.

–Ако се има у виду чињеница да је преко 50 одсто капиталних пројеката у овом буџету, што немају ни много веће општине, буџет је развојни- поручила је Тешић за скупштинском говорницом.

Говорећи о предлогу ове одлуке шеф одсека за финансије општинске управе истакао је да је један од основних елемената приликом израде буџета да се приходи морају планирати реално, те да су они управо тако и пројектовани, на основу прошлогодишњих који су евентуално у неким деловима увећани за максималних 8,3 одсто, колико је и дозвољено.

–Што се тиче расходне стране, исто је морало да се планира тако да је један од елемената расходи који су остварени у прошлој години. Нико напамет не ради, нити овај буџет може проћи код надлежних државних органа и институција ако није у реду. Тачно је да је дозвољени законски дефицит према буџетском систему десет одсто без сагласности министарства финансија, коју је општина Коцељева добила. Вероватно једна од ретких у републици и то захваљујући директном утицају нашег народног посланика- напоменуо је Милета Ковачевић.

Он је додао да је надлежно министарство дало одобрење да се буџетски дефицит користи за капитална улагања која су саставни део Одлуке о буџету и тачно се види где су средства усмерена.

–Њега покривамо из наших прихода које смо уштедели у последњих 20 година. Ми смо на крају прошле године имали близу 600 милиона динара на нашем рачуну које смо уштедели у претходним годинама. Коначно смо добили сагласност да један већи део тога имамо право да потрошимо- закључио је Ковачевић.

БУЏЕТ ДЕЦЕНИЈАМА БЕЗ ИКАКВИХ ЗАДУЖЕЊА
Коментаришући дефицит Верољуб Матић је оценио да је “он у коцељевачком буџету заправо суфицит, јер је тај новац резултат штедње “.

–Наш буџет у задњих 40 година, а можда и више, нема динара задужења. Ја не мислим да узимање одређених средстава, па и кредитних, није добро ако ће се она наменски користити. Ми таква средства нисмо узимали, али смо их покривали довлачењем одређених средстава које смо могли да обезбедимо из разноразних фондова од државе, министарстава, јавних републичких предузећа, инвеститора домаћих или страних, и то је наш највећи успех. Мислим да ми нећемо потрошити сва ова средства која су нам омогућена да потрошимо, али наравно да ћемо трошити тамо где нам се укаже потреба. Поред уличне и путне инфраструктуре, где већ улажемо, ове године ћемо озбиљно уложити у водоснабдевање- најавио је Матић додајући да постоје проблеми са прихрањивањем бунара у водосистему због недовољне количине падавина.


ПРЕДУСЛОВИ ЗА РАЗВОЈ СПОРТА ПОСТОЈЕ, ОТВОРИТИ ГА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И ИЗ ДРУГИХ ИЗВОРА
Критику на план буџета који се односи на програм развоја спорта и омладине упутио је одборник опозиције Милан Михаиловић истичући да је предвиђено издвајање од 3,5 милиона динара недовољно, те да је њихова одборничка група дала конкретне примере кроз поднете амандмане како је могуће да та средства износе три пута више.

–Спорт је на територији општине Коцељева доведен у пропаст баш таквим односом. Пре неколико година имали смо фудбал у Српској лиги, рукомет у Другој, одбојку у Српској лиги. Нисмо имали халу. Сада имамо све, а немамо ништа- закључио је Михаиловић додајући да деца треба бесплатно да тренирају у клубовима те да са њима морају да раде стручни људи и да он, као професор физичког васпитања у том смислу стоји на располагању.

У расправу на ову тему укључио се Верољуб Матић који је подвукао да је “човек из спорта, био и остао, и успешно водио спорт у Коцељеви тридесетак година”. Он је истакао да ова област само делом треба да се финансира из буџета а да се остатак обезбеђује из других извора.

–Мислим да је ту основна грешка. Немамо финансирање спорта из других извора. А те општине које дају велика средства за спорт су у “бунару”. Оно што ја имам је озбиљна примедба на нас или на школу која има десетак професора физичког, а ваннаставне активности готово да нема. Имамо сале, отворена игралишта. Али спорт морамо да отворимо да га и други финансирају. Не само буџет. А знам да председник општине баш много користи свој ауторитет да на неки начин приволи привреду да једним делом финансира спорт и он то чини у име спортских клубова- закључио је Матић.

Одборник Михаиловић реаговао је на констатацију да професори физичког не анимирају у довољној мери децу, напомињући да као професор у школи у Доњем Црниљеву има три секције јер је велики број талентоване деце, те да ова установа која броји тек 40 ученика од петог до осмог разреда “има више освојених медаља на општинским, окружним и међуокружним такмичењима него све остале школе заједно на подручју општине”.

Председник општине Душан Илинчић искористио је прилику да за скупштинском говорницом подсети на досадашња улагања у спортску инфраструктуру, изградњу бројних отворених школских терена као и спортских сала и напоменуо да је управо потписан уговор у вредности од 17 милиона динара са Министарством за државну управу и локалну самоуправу за изградњу спортског мини центра у Драгињу.

На прошлонедељној седници усвојен је, између осталог, и кадровски план запослених у Општинској управи. Разматран је извештај о раду Центра за социјални рад за прошлу као и програм за ову годину. Одборници су усвојили и извештаје о финансијском пословању вртића и средње школе за претходну годину. Функција председника Надзорног одбора ЈКП “Прогрес” поверена је Влади Поповићу, дипломираном економисти из Коцељеве пошто је оставку на ово место претходно поднео Иван Павловић.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa