Инфо

4. април 2024.4. апр 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДУЗИМАЊЕ ВОЗИЛА ЗА НАЈТЕЖЕ ПРЕКРШАЈЕ У ПРАКСИ

Савесни возачи немају разлога за бригу

Возило се привремено одузима само у случају када полицијски службеник код наведених прекршаја приликом контоле утврди да је возач у последње две године већ правоснажно прекршајно кажњаван за најтеже прекршаје
Од почетка примене новог Закона о безбедности саобраћаја на путевима на територији Шапца Полиција је привремено одузела три возила. Поступци против три возача трају пред Прекршајним судом, како би се утврдило да ли ће им возила бити враћена или трајно одузета.

Укупно је 18 прекршаја за које Полиција привремено одузима возило


Укупно је 18 прекршаја за које Полиција привремено одузима возило: вожња под дејством алкохола у
количини од 1,20 промила, вожња без издате возачке дозволе, вожња након што је возачка дозвола одузета, претицање колоне возила преко пуне линије, управљање возилом док траје заштитна мера, управљање возилом у насељу где је брзина прекорачена више од 70 километара на сат од прописане, или више од 80 километара ван насеља, или 60 километара на сату у зони школе, вожња за време привременог искључења из саобраћаја, пролазак кроз најмање два црвена светла у року од 10 минута, превоз детета млађег од 12 година на седшту возача или на месту које није предвиђено за седење, вожња ноћу на неосветљеном путу без укључених светала, претицање возила које се зауставило да пропусти пешака на пешачком, претицање или непропуштање возила под пратњом и одбијање алкотестирања или тестирања на дрогу.

Фото: Глас Подриња, Ана Пантелић Неговановић, портпарол Прекршајног суда у Шапцу


Како објашњава Ана Пантелић Неговановић, портпарол Прекршајног суда у Шапцу, возило се привремено одузима само у случају када полицијски службеник код наведених прекршаја приликом контоле утврди да је возач у последње две године већ правоснажно прекршајно кажњаван за најтеже прекршаје.

-Када има раније евиденцију за прекршаје, али они нису најтежи, возило се не одузима. Уколико утврди да је током последње две године возач правоснажно осуђиван за неке од најтежих прекршаја полицијски службеник привремено одузима возило, издаје потврду и може га полицајац одвсти на депо, или позвати „паук“ возило и то се ради на лицу места. Возило је привремено одузето све до окончања прекршајног поступка. Током поступка изводе се докази да се утврди да ли је прекршај заиста учињен, проверава се да ли је возач правоснажно кажњен у последње две године и утврђују се све битне чињенице и околности за постојање бића прекршаја. Може да се деси да јесте учињен неки од најтежих прекршаја и да возач јесте кажњаван у последње две године, али да постоје околности због којих возило неће бити трајно одузето. Суд је тај који одлучује да ли ће возило бити трајно одузето, наводи Ана Пантелић Неговановић.

Измене Закона су и ишле у правцу возача који су „непоправљиви“. Највеће примедбе грађана јесу на то да нико нема право да им одузме приватну својину


Држање окривљеног пред судом такође показује да ли се може утицати на њега да неће више вршити прекршаје и да ли ће му возило бити враћено или трајно одузето. Казна је пре свега предвиђена за особе које су више пута кажњаване и на њих не утичу ни високе новчане казне, ни казне затвора.

-Овде је јако битна генерална превенција и да се утиче на возаче како не би вршили најтеже прекршаје који носе и највеће последице. Нема важности у чијем власништву је возило чији возач је затечен у оваквој ситуацији. Полицијски службеник возило привремено одузима без обзира на то ко је власник. Возачи треба да знају са каквим санкцијама ће се суочити уколико константно понављају најтеже прекршаје. Савесни возачи некају никакав разлог да брину. Свакоме може да се деси тренутак непажње, али због таквих ствари се не одузимају возила, наводи наша саговорница.

Измене Закона су и ишле у правцу возача који су „непоправљиви“. Највеће примедбе грађана јесу на то да нико нема право да им одузме приватну својину.

Овде је јако битна генерална превенција и да се утиче на возаче како не би вршили најтеже прекршаје који носе и највеће последице


-По Закону о прекршајима аутомобил се у овом случају сматра предметом који је употребљен за чињење прекршаја и он се може одузети. Закон дозвољава могућност да се било који предмет прекршаја одузме. На аутомобил се овде гледа као на било којим предмет којим се неко може повредити, појашњава Ана Пантелић Неговановић.
М.М.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa