SAVET STRUČNjAKA
Primena mineralnih đubriva za pšenicu
Prihranjivanje pšenice je jedan od najsloženijih problema u mineralnoj ishrani i đubrenju. Zasniva se na potrebi biljaka za intenzivnom ishranom pojedinim hranljivim elementima, izbegavanju štetnog dejstva azota u velikim koncentracijama i sprečavanju ispiranja azota.
Suvišak azota u zemljišnom rastvoru može da deluje štetno u ranim fazama rasta i razvića, izazivajući neravnomeran razvoj pojedinih organa pšenice - jače se razvija nadzemni deo biljke nego koren. Tako nerazvijen koren ne može da snabdeva nadzemni deo biljke, pa zrno postaje slabo i prinos se smanjuje.
-Prihrana pšenice je vrlo specifična i raznolikog mišljenja i od strane drugih stručnjaka, zato treba obratiti pažnju na sve parametre kao što je: bogato i plodno zemljište, predusev leguminoza, dobro razvijen i bujan usev rano u proleće, zatim, zima bez mnogo padavina pri čemu ne dolazi do ispiranja azota, kao i sušno proleće, kaže poljoprivredni stručnjak Gordana Rehak.
U pogledu vremena i broja pšenicu treba prihranjivati isključivo azotom i treba prihranjivati u određenim fenološkim fazama – bokorenju, vlatanju i klasanju. Prihranu treba izvršiti u rano proleće, po preporuci iz agrohemijske analize.
Suvišak azota u zemljišnom rastvoru može da deluje štetno u ranim fazama rasta i razvića, izazivajući neravnomeran razvoj pojedinih organa pšenice - jače se razvija nadzemni deo biljke nego koren. Tako nerazvijen koren ne može da snabdeva nadzemni deo biljke, pa zrno postaje slabo i prinos se smanjuje.
-Prihrana pšenice je vrlo specifična i raznolikog mišljenja i od strane drugih stručnjaka, zato treba obratiti pažnju na sve parametre kao što je: bogato i plodno zemljište, predusev leguminoza, dobro razvijen i bujan usev rano u proleće, zatim, zima bez mnogo padavina pri čemu ne dolazi do ispiranja azota, kao i sušno proleće, kaže poljoprivredni stručnjak Gordana Rehak.
U pogledu vremena i broja pšenicu treba prihranjivati isključivo azotom i treba prihranjivati u određenim fenološkim fazama – bokorenju, vlatanju i klasanju. Prihranu treba izvršiti u rano proleće, po preporuci iz agrohemijske analize.
Najnoviji broj
25. april 2024.