29. mart 2018.29. mar 2018.
Impresija u portretu
DRAGANA ERCEGOVČEVIĆ IZ BOGATIĆA, SLIKARSKI TALENAT MAČVANSKE RAVNICE

Impresija u portretu

Važan kolorit slike. Očarana majstorima impresionističkog slikarstva. U crtežu njen idol je Edgar Dega, a u slikanju Uroš Predić
Istančana osećanja života koji nije štedeo Mačvane, Dragana Ercegovčević, mlada slikarka iz Bogatića prenosi na platno. Ona ostaje u krugu mačvanske slikarske škole koju je utemeljio Milić od Mačve. Pored toga što, kako kaže Mikan Aničić iz Badovinaca, jedan od njenih istaknutih članova, škola nije imala zvanično, zakonsko utemeljenje, ali je bila prepoznatljiva u svetskim razmerama, jer su ti slikari prosto opčinjeni svojim krajem, svojevrsnim svetlom, fantastikom, snom i maštom podneblja, gde žive ili su živeli.
Tuga, zabrinutost, teret teškog rada, ali i radost života je samo delić Draganinog interesovanja. Ona takva osećanja pokušava da prenese na platno. U tematskom smislu, često su to portreti starijih ljudi, te se s pravom može govoriti o osećanjima u njihovim očima. Bolji poznavaoci slikarstva komentarišu, dosta toga od onoga što je njen nešto stariji kolega Dragan Đuričić, rano preminuli mačvanski slikar, velikog dara, pokušavao i uspevao da iskaže na svojim platnima. Bez sumnje, u jednom i drugom slučaju radi se o velikoj opčinjenosti starim majstorima impresionističkog slikarstva i nastojanju da se obogati kolorit slike.
- Iz njihovih očiju, sa lica dolaze najtananija osećanja koja prenosim na sliku. Ona mora biti bogata koloritom i sezanovski interpretirana, kaže Dragana.
Njen slikarski gen, otkrio je još u osnovnoj školi Dragan Đaković, nastavnik likovnog. Konačno i to je poslužilo kao odskočna daska za dalje otkrivanje velikih tajni kičice.
Nesumnjivi dar za slikarstvo, potvrdila je i prilikom upisa škole umetničkih zanata u Šapcu. Bila je šesta na rang listi od 80 primljenih. Dobro se snašla uz nesebičnu pomoć razredne i drugih nastavnika na odseku Konzervator kulturnih dobara-pozlatar.
Nije popustila ni u kasnijem školovanju na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu.
- Slikanje je moja velika ljubav. Želela bih da postanem likovni pedagog, za šta sam i školovana. Obožavam da radim portrete i ikone, a moja omiljena tehnika je ulje na platnu, kaže Dragana, učesnica mnogobrojnih likovnih kolonija i svojevrsni instruktor slikanja u školici za mlade talente “Svetlost”, pri KOC Bogatić.
U crtežu njen idol je Edgar Dega, a u slikanju Uroš Predić. Veliki broj njenih dosadašnjih radova, savršeno govori o visokim dometima u svetu slikarstva, a nema sumnje da zaslužuje mnogo više, bar u pedagoškom radu koji je osnovna sfera njenog školskog interesovanja.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa