15. novembar 2018.15. nov 2018.
GODINU DANA RADA NOVOG MENADžMENTA U ŠABAČKOJ BOLNICI

Značajni pomaci na svim poljima

Menadžment Opšte bolnica „Laza K. Lazarević“ na funkciji se nalazi nešto više od godinu dana. Na konferenciji za medije održanoj u petak predstavljeni su rezultati jednogodišnjeg rada, ali i najavljeni planovi za predstojeći period.
Direktor bolnice dr Slobodan Popović istakao je da se radi o velikom i tromom sistemu i da se rezultati vide sporije, a da su pored dobrih stvari neminovni i problemi što je svakodnevica u ovakvim zdravstvenim sistemima. Među najveće uspehe rada tima koji je na čelu bolnice spadaju novi zaposleni, obnovljena oprema, ali i nove procedure koje su uvedene zahvaljujući pomoći eminentnih stručnjaka iz beogradskih klinika. Sve što je rađeno imalo je za cilj da pacijenti koji se leče u ovoj ustanovi dobiju što bolju uslugu.
Zapošljeno je ukupno stotinak što medicinskih što nemedicinskih radnika, od toga 20-ak doktora i više od 60 medicinskih sestara i tehničara i to na odeljenjima gde je to bilo najpotrebnije.
-Od početka smo se trudili da dovodimo eminentne stručnjake iz različitih oblasti sa kojima ćemo imati edukativne sastanke, da bi došlo da pomaka u kvalitetu usluge, rada i znanja naših lekara. Došli smo do toga da rutinski radimo endokrinu hirurgiju, da se razvija laparoskopska hirurgija, da radimo tumor markere, da u šabačku bolnicu redovno dolaze neurohirurg i dečji fizijatri i ortopedi, naveo je dr Popović.
Već prošlog oktobra šabačku bolnicu je posetio direktor Hirurške klinike Instituta za onkologiju doc. dr Ivan Marković, koji je pomogao uvođenju novih procedura i podizanju šabačke onkologije na viši nivo. Nakon toga gost u Šapcu je bio prof. dr Ivan Paunović, direktor Centra za endokrinu hirurgiju.
-Danas se u šabačkoj bolnici rutinski rade operacije štitaste žlezde. Imamo subspecijalistu endokrine hirurgije dr Milana Grujića.
-Dr Ivan Paunović je i član Upravnog odbora Opšte bolnice. Ova ustanova nije u skorije vreme imala tako eminentnog stručnjaka u svom UO. Od januara je u bolnici konsultant dr Jane Arsov neurohirurg, šef Intenzivne neurološke jedinice Urgentnog centra Srbije. Dolazi ovde jednom do dva puta mesečno i radi preglede. Pored toga brine i o svim pacijentima koji iz Šapca budu upućeni u Urgentni centar zbog traume glave, rekao je dr Popović.
Dr Velimir Beca Marković šabačkim lekarima je održao predavanje o karcinomu rektuma. Radna grupa Ministarstva zdravlja, na čelu sa dr Miljanom Ćeranićem radi na obučavanju šabačkih stručnjaka za laparoskopsku hirurgiju debelog creva. Uspostavljen je i nov vid saradnje sa Institutom za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vojkan Čupić“. Dečji fizijatri su nedavno u šabačkoj bolnici uradili prve preglede dece sa ove teritorije, a ta praksa se nastavlja.
Zgrada Infektivnog odeljenja je rekonstruisana. Krov koji je pretio da se uruši u slučaju većeg snega je potpuno saniran. Okrečeno je i delimično su sređeni sanitarni čvorovi.
Zahvaljujući donacijama, ali i sredstvima Ministarstva zdravlja, značajno je obnovljena i oprema.
-Kadrovi i prostor jesu bitni, ali bolnica ne može da radi bez opreme. Manjkalo nam je dosta toga. Odškrinuli smo vrata donatora iz inostranstva. Nešto donacija iz Austrije i Švajcarske je stiglo, iz Danske je u putu, a nešto će tek stići narednih meseci, naveo je dr Popović.
Odeljenja sa teško obolelim i nepokretnim pacijentima prva su opremljena najsavremenijim krevetima i dušecima koji su došli iz Austrije i Švajcarske. Iz Danske stiže još kreveta, ali i dva ultrazvučna aparata. Sredstvima Ministarstva zdravlja kupljena je sterilizacija, a uskoro treba da stignu i dva anesteziološka aparata i dva pacijent monitoringa. Zahvaljujući društveno odgovornim preduzećima i privrednicima sa kojima bolnica sarađuje dobijena su dva ultrazvučna aparata, lampa za operacion salu, sanitet za unutrašnji transport.
Direktor bolnice u svakoj prilici posebnu zahvalnost ističe Ruži Popović i fondaciji „Humano srce“ i kompaniji „Eliksir“ za koje kaže da su svakodnevno uz ovu ustanovu i da su učestvovali u gotovo svakoj donaciji, novčano ili logistički.
-Ja ovu ustanovu nosim u svom srcu. Ovde sam provela radni vek. Uvek ću pomagati, kao i kompanija mog sina“Eliksir“ koja je društveno odgovorna i sve što bude trebalo šabačkoj bolnici bićemo tu za njih, istakla je predsednik UO fondacije „Humano srce“ Ruža Popović.
Dr Popović se zahvalio i svim drugim šabačkim kompanijama koje pomažu ovojoj ustanovi.
Pored nastavka i proširivanja saradnje sa eminentnim stručnjacima i beogradskim klinikama, dr Popović najavljuje i da će u narednih godinu dana u šabačkoj ustanovi ugrađivati i pejsmejkere.
Ozbiljno se radi
Vlada Republike Srbije izdvojiće u narednom periodu značajna sredstva za srpsko zdravstvo. Realno je očekivati da i šabačka ustanova dobije deo novca za dalje poboljšanje uslova rada.
- Vlada Republike Srbije opredelila je oko milijardu evra za naredne tri godine za zdravstvo. Insistiraćemo na tome da deo tih sredstava bude usmeren ka šabačkoj bolnici. Ovoj ustanovi gravitira oko 200.000 građana. Treba uraditi rekonstrukciju i uvesti ozbiljne zahvate koji godinama ovde nisu rađeni, rekao je Radivoje Mićić predsednik UO Opšte bolnice.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa