27. avgust 2020.27. avg 2020.
PRED JESEN BOGATIG RODA KUKURUZA U MAČVI

“Žuto zlato” za pune čardake

Ratari u Mačvi već sada zadovoljno trljaju ruke u iščekivanju bogatog roda kukuruza. U šali kažu da mu korona nije smetala, a na poljima je ubedljivo najrasprostranjenija kultura. Trenutno izgleda kao “gora”. Na jednoj stabljici mogu se uočiti i po dva sasvim dobra klipa “žutog zlata”, kome su vremenske prilike tokom vegetacije potpuno odgovarale.
- Sada imamo situaciju da je na većini njiva kukuruz u odličnom stanju. Poslednje kiše su dobro došle za ovaj usev, da pravilno nalije zrno. Ustvari, vremenske prilike su mu pogodovale tokom cele vegetacije i zato je danas u veoma dobroj “kondiciji”. Da bi obezbedili što više kvalitetne stočne hrane, mnogi ratari ga siliraju. Tu prednost su uvideli i sada, posebno oni koji hrane dosta stoke, pribegavaju ovom načinu pripreme stočne hrane, kaže agronom Mladen Ignjatović iz Klenja.
Stručnjaci se slažu u oceni da kukuruz odlično izgleda i na onim njivama gde agrotehnika nije primenjena.
- Naravno, smanjena upotreba veštačkog đubriva i sve manja stajskog su itekako uočljive. Ali, imaće dobro da uberu i oni koji nisu bacili dovoljno veštačkog đubriva po njivama, zasejanim kukuruzom. Nadomestilo je to pogodno vreme za ovu najrasprostranjeniju kulturu na mačvanskim poljima, kaže ugledni poljoprivredni proizvođač Milan Popović iz Mačvanskog Metkovića.
U opštini Bogatić, pod kukuruzom se nalazi oko 15.000 hektara kukuruza i bar kada je u pitanju zadovoljstvo ratara, pre berbe, ono je na izuzetno visokom nivou.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa