30. septembar 2021.30. sep 2021.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

FINALE PRVENSTVA SRBIJE U BOKSU

Šabac dao domaći zadatak

“Boks se na velika vrata vratio u Šabac, a tek će se vratiti kada “Mačva” ponovo bude učestvovala u Prvoj ligi Srbije” rekao je Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije. “Mnogo zaljubljenika u ovu plemenitu veštinu prisutno je na finalnim mečevima. Posle 22 godine organizujemo ovakav sportski događaj” naveo je Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca. “Ponosan sam na to kako je sve proteklo. Publika u Šapcu je imala spektakl i ta slika je otišla i van Šapca” istakao je Branislav Jovičić, predsednik BK “Mačva”
Vreme je dozvolilo da se finale Pojedinačnog prvenstva Srbije u boksu održi na Trgu šabačkih žrtava. Događaj koji u Šapcu nije viđen duže od dve decenije privukao je ne samo Šapčane, nego i velika bokserska imena nekadašnje Jugoslavije, kao i predstavnike državnog vrha.

Borbe su pratili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Pobednicima ulaznica za Svetsko prvenstvo
Pobednici Prvenstva u Šapcu učestvovaće na Svetskom prvenstvu koje se od 24. oktobra održava u Beogradu.
-Na ceremoniju otvaranja dolaze velika imena: Majk Tajson, Roj Džojs Junior, Aleksandar Jusik, glumci Mark Volberg, Miloš Biković... Naši bokseri učestvuju u svim kategorijama. Prijavilo se do sada 89 zemalja i verujemo da će taj broj premašiti stotinu do početka. Biće to spektakl kakav dugo nije viđen na ovim prostorima, a teško će se ponoviti. Pored Olimpijskih igara, ovo će biti najznačajniji sportski događaj u svetu ove godine. Bilo je teško dobiti prvenstvo. Imamo podršku svih neophodnih struktura oko organizacije, kako bi u svet iz Srbije otišla jedna pozitvna slika, rekao je Nenad Borovčanin.


-Boks se na velika vrata vratio u Šabac, a tek će se vratiti kada “Mačva” ponovo bude učestvovala u Prvoj ligi Srbije i kada budemo ponovo gledali mečeve sa Loznicom, “Metalcem” iz Valjeva, “Crvenom zvezdom”, “Partizanom”... Kao što je nekada “Metaloplastika” bila sinonim za rukomet, tako je i “Mačva” bila za boks. Mnogi velikani našeg ringa su upravo iz ovog grada, ili su stasali u ovom gradu i napravili vrhunske rezultate. Boks se ponovo vraća, škola boksa BK “Mačva” u renoviranim i adaptiranim prostorijam je ponovo počela i potpuno je besplatna. Verujem da će Šapčani tek imati finaliste, kao što su imali i ovde Ametovića i Aličića, rekao je Nenad Borovčanin.

Predsednik BSS je istakao da je potpuno zadovoljan kvalitetom boksera koji su učestvovali u finalu. Smatra da je ovo najbolje državno prvenstvo održano u poslednjih 10 godina.

Foto: Glas Podrinja


Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić još jednom je podvukao da je Šabac grad sporta.

-Veliki sportski događaj u centru grada, na otvorenom. Mnogo zaljubljenika u ovu plemenitu veštinu prisutno je na finalnim mečevima. Posle 22 godine organizujemo ovakav sportski događaj. Zahvaljujem se Bokserskom savezu Srbije i Nenadu Borovčaninu koji je bio posrednik da Šabac napokon može da ugosti najbolje boksere Srbije. Dva ministra su došla da pozdrave događaj. Učestvuje mnogo bokserskih šampiona. Zaista velelepan događaj u centru Šapca. Pokušali smo da u BK “Mačva” vratimo svu decu koja će trenirati i vratiti šabačkom boksu uspehe koje smo imali ranije. Nažalost, veliki šampioni iz Šapca su sada u nekim drugim klubovima. Nadam se da ćemo ih vremenom vratiti, ali da ćemo odnegovati i nove bokserske šampione, rekao je gradonačelnik Pajić.

Prvenstvo je pokazalo da boks u Šapcu i dalje ima publiku. Iz “Mačve” najavljuju da će uskoro imati i domaće boksere za koje će Šapčani moći da navijaju u svom gradu


Tehnički organizator prvenstva bio je Bokserski klub “Mačva” uz pokroviteljstvo Grada Šapca. Klub je događaj iskoristio da ovu plemenitu veštinu ponovo vrati u grad koji je nekada po boksu bio poznat, ali i da učini još jedan korak na povratku ka vrhu iz pepela.

Organizatorima je u prilog išlo i lepo vreme, pa su finalni, kao i polufinalni mečevi, održani na otvorenom, što je omogućilo veći broj publike, ali i spektakularan početak uz baklje i vatromet.

Foto: Glas Podrinja


-Ponosan sam na to kako je sve proteklo. Kvalitet boksa je bio takav kakav je i u ovom trenutku ne može bolje. Uglavnom svi najbolji domaći bokseri su učestvovali. Verujem da smo postavili lestvicu na određeni nivo i dali domaći zadatak drugima. Prethodnih godina državna prvenstva su organizovana tek da se održe. Publika u Šapcu je imala spektakl i ta slika je otišla i van Šapca. Prezadovoljni smo odzivom, mada zbog epidemiološke situacije nismo mnogo želeli ni da reklamiramo događaj. Mnogi ljudi, koji bi došli, nisu znali ni da se održava, kaže Branislav Jovičić, direktor BK “Mačva”.

Publika je bila zadovoljna. Posle mnogo godina u Šapcu su mogli da gledaju kvalitetan boks.
Učesnici su u Šapcu imali tretman kakav zaslužuju vrhunski sportisti.

Foto: Glas Podrinja


-Učesnici su prezadovoljni, prvenstveno organizacijom. Odavno se niko nije ovoliko posvetio organizaciji. Znam iz ličnog iskustva kako je bilo bokserima na nekim drugim prvenstvima. Mi ovo nikada nismo radili, nismo znali šta nas čeka, ali snašli smo se. Obratili smo pažnju na sve detalje, od smeštaja takmičara i sudija, do medalja, navodi Jovičić.

Prvenstvo je pokazalo da boks u Šapcu i dalje ima publiku. Iz “Mačve” najavljuju da će uskoro moći za domaće boksere u dresu ovog kluba da navijaju u svom gradu.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa