6. januar 2022.6. jan 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Narodni muzej u Šapcu

Pokloni za muzejsku zbirku

„Muzeji kao svojevrsne riznice kulturno-istorijskog blaga, imaju značajan udeo u očuvanju tradicije, kulture i pamćenja jedne sredine, pa i identiteta čitavih naroda“, navodi v.d. direktorke Narodnoj muzeja u Šapcu Jovana Stojanac
Zahvaljujući darodavcima koji su uvideli značaj zaveštanja i poklanjanja ustanovama kulture, fundus Narodnog muzeja bogatiji je za nove vredne predmete koji će biti uvršteni u postojeće zbirke. Gradski čuvar sećanja javnosti je predstavio 23. decembra izložbu posvećenu muzejskim akvizicijama stečenim tokom 2021. godine koju, između ostalog, čine dela šabačkih umetnika Stevana Čalića i Mare Lukić Jelesić u okviru Likovne zbirke, predmeti koji oživljavaju svakodnevicu 20. veka u okviru Etnološke zbirke.

-Prikupljanje pokretnih kulturnih dobara, tj. akvizicija, ostvaruje se otkupom i poklonom, darodavstvom, kao i terenskim istraživanjima. Ipak, to ne znači da se skuplja ma šta u pogledu muzejske građe. Popunjavanje muzejskih fundusa je proces koji se sprovodi sistematski i promišljeno, pažljivom selekcijom - navodi v.d. direktorke Narodnoj muzeja u Šapcu Jovana Stojanac i ističe da je fundus obogaćen zahvaljujući plemenitim darodavcima, te se nada da će se ovaj vid negovanja kulture i sećanja održati i u narednom periodu.

Tokom godine sprovedena su i terenska istraživanja nepokretnih kulturnih dobara čiji su rezultati predstavljeni u okviru postavke. U pitanju su ranoneolitska rondela na lokalitetu Šančina u Desiću i zemljano utvrđenje na lokalitetu Janjić u Drenovcu


-Hvala svima na dragocenim poklonima, te ohrabrujemo sve koji bi želeli da na ovaj način doprinesu kvalitetu muzejskog fundusa da to i ostvare. Muzeji kao svojevrsne riznice kulturno-istorijskog blaga, imaju značajan udeo u očuvanju tradicije, kulture i pamćenja jedne sredine, pa i identiteta čitavih naroda. Svoju ulogu ostvaruju kroz istraživanje nepokretnih kulturnih dobara, prikupljanje predmeta, njihovo proučavanje, komunikacijom saznanja ostvarenih u tim procesima i deponovanjem, čuvanjem predmeta u muzejskim zbirkama koji tako obrađeni postaju autentični dokazi i iskazi istina jednog vremena.

Tokom godine sprovedena su i terenska istraživanja nepokretnih kulturnih dobara čiji su rezultati predstavljeni u okviru postavke. U pitanju su ranoneolitska rondela na lokalitetu Šančina u Desiću i zemljano utvrđenje na lokalitetu Janjić u Drenovcu. Rezultati rada na terenu prezentovani su u katalogu, a dostupni su i zainteresovanim građanima tokom posete muzeju.

Postavku Šapčani mogu pogledati u narednim nedeljama u Medijateci Narodnog muzeja u Šapcu.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa