Info

3. mart 2022.3. mar 2022.
Dragutinov dvor
OPŠTINA VLADIMIRCI

Dragutinov dvor

Kralj Dragutin je stolovao u Debrcu podatak je koji obavezuje žitelje Opštine Vladimirci na ponos a lokalnu samoupravu na moralnu obavezu da arheološkim ispitivanjima tok prostora opštine i prigodnom publikacijom oda dužno poštovanje ali i samo otvori knjigu namera da se bogata prošlost ne sme zaboraviti, rekao je predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić na sastanku sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva i pojasnio dalje korake:

Sledi rad na ispitivanjima sa ciljem da se lokalitet proglasi za spomenik kulture, uz nadamo se bogato otkriće. Dragutinov dvor traje u predanju a ovo su samo prvi koraci da se bogastvo iz prošlosti otrgne od zaborava. Ima tu i drugih lokaliteta da iskažemo naklon precima od kojih smo potekli ali i našu opštinu učinimo turistički bogatijom, rekao je čelni čovek opštine.

Iz Zavoda je jasno dato do znanja da sledi posao koji bi se mogao uramiti u publikaciju do kraja godine. Izvesno je da lokalitet krije i iznenađenja, uz nadu svih da će biti bogata i vredna truda. Tako bi se i srednji vek našao na mapi turističke ponude rekao je direktor TO Vladimirci Ivan Pakić:
Ovo je samo početak plana da se što više istraži o prošlosti a prigodnom publikacijom učini ponudu bogastva srednjeg veka na arheološkim lokalitetima što bogatijom turističkom ponudom, rekao je Pakić.

Iskorak u poimanju ovog perioda prošlosti Opštine Vladimirci biće u dobroj meri prepoznat opipljivim tragovima predaka u temeljima zdanja poput Dragutinovog dvora u Debrcu.
S.K.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa